El curs escolar es reprèn demà dilluns amb una situació epidemiològica molt diferent de quan es van acabar les classes el 22 de desembre passat, amb una major incidència de Covid-19. Malgrat les demandes d’alguns sindicats de retardar el retorn a les aules, el Govern sosté que l’escola és segura. Així, dins de l’estratègia de control de la pandèmia, els Departaments d’Educació i de Salut començaran a partir d'aquest dilluns un cribratge a tots els professionals que treballen a centres educatius. L’objectiu és fer més segura la tornada als centres.

Les proves, que es faran de forma progressiva i esglaonada, es faran a les prop de 170.000 persones que treballen als centres escolars, des del personal docent a administratius, passant per personal d’atenció educativa, monitors de menjador o servei de neteja. Es faran tant a centres públics com concertats i privats, llars d’infants municipals i privades, centres d’educació especial, de formació professional i escoles d’adults. Està previst que es facin al llarg del mes de gener.

Autopresa

El cribratge preveu la realització de proves PCR voluntàries. Les mostres de frotis nasal es recolliran mitjançant l’autopresa, un procediment “segur, fiable i innocu”, segons Salut. El Departament facilitarà als centres tot el material necessari per a fer les proves. El material facilitat serà un escovilló, un tub, gel hidroalcohòlic, les etiquetes identificatives, la capsa de recollida i una bossa transparent. S’establirà el dia que els professionals s’hauran de fer les proves, que seran recollides el mateix dia.​

Vídeo sobre com cal fer l'autopresa de les mostres pel test de Covid / Departament de Salut

Els resultats es comunicaran personalment a tots els professionals que hagin participat en el procés. Els resultats negatius es comunicaran per SMS i els resultats positius per SMS i mitjançant una trucada telefònica per explicar com actuar en cada cas: els positius de coronavirus hauran de fer una quarantena de deu dies i es valorarà individualment si cal confinar algun dels grups de convivència estable.

34.000 contagis el primer trimestre

Salut i Educació ja van avançar dies abans del final del primer trimestre del curs la realització del cribratge massiu. Fins al 22 de desembre, dia en què van acabar les classes, s’havien comptabilitzat un total de 33.934 contagis als centres educatius, dels quals la majoria, 30.486, corresponien a alumnes i 3.143 a personal docent, administratiu i de serveis. En el cas dels alumnes, els positius registrats fins al darrer dia de classe del 2020 representen el 2,12% del total, mentre que en cas del personal educatiu és inferior, de l'1,92%, segons el recompte d'Educació.

escola coronavirus efe

El Govern sosté que l'escola és segura / Efe

En el moment de tancar el primer trimestre hi havia quatre centres escolars tancats per Covid-19, dels 5.104 que hi ha a Catalunya. Hi havia 929 grups confinats que pertanyien a 558 centres educatius. Els grups confinats eren l'1,29% del total. Si en el moment de  tancar les aules el 2020 el risc de contagi estava en 335, ara a la represa del curs està per sobre de 600.

Imatge principal, tubs de proves de Covid en un laboratori / Efe