El Regne Unit ja ha començat a administrar la vacuna d'Oxford-AstraZeneca contra el coronavirus. Els comitès reguladors del país van aprovar el fàrmac la setmana passada i a partir d'aquest dilluns la vacuna s'està administrant a la població, començant pels col·lectius de risc.

D'aquesta manera, aquesta és la segona vacuna que entra en el programa d'immunització del país contra el corornavirus, iniciat el passat dia 8 de desembre al Regne Unit. L'altre fàrmac que ja s'està repartint és, com en la resta d'Europa, el de Pfizer/BioNTech.

La vacuna

AstraZeneca i Oxford van publicar al novembre els resultats preliminars del seu estudi clínic en dos grups: un va rebre dues dosis completes de la vacuna, amb un resultat del 62% d'efectivitat, mentre que l'altre va rebre mitja dosi, seguida d'una dosi completa un mes després, amb una efectivitat del 90%.

La part més positiva és que el preparat d'Oxford i AstraZeneca és molt més barat i fàcil de conservar que els de Moderna i Pfizer. De moment, però, Europa no està estudiant aquesta vacuna.

laboratoris Oxford coronavirus vacuna Astra Zeneca EFe

Imatge: Els laboratoris d'Oxford / EFE

El govern britànic ja ha afirmat que creu que les vacunes "haurien de ser efectives" amb les noves soques del virus, però reconeix que "no en poden estar segurs", per la qual cosa faran falta assajos addicionals. Per si de cas, la farmacèutica i el laboratori d'Oxford ja estan treballant en noves versions de la vacuna per si poguessin fer falta.

Johnson avisa d'un "enduriment" de les restriccions per la Covid

Malgrat la vacunació, el país està en màxima alerta i el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha avisat que es podria aplicar un enduriment de les restriccions. Des de fa diverses jornades el ministeri britànic de Sanitat dona xifres alarmants de contagis per Covid-19 al Regne Unit. Xifres que no baixen de 50.000 casos diaris —54.990 en les últimes 24 hores— en tant que els hospitals temen col·lapsar i se superen els 74.500 morts des de l'inici de la crisi.

El país està subjecte a un "duríssim" sistema de quatre nivells de restricció —el quart, on se situa Londres, és el més sever— en el qual, entre altres prohibicions, es veten trobades socials en interiors i s'imposen rígides directrius que afecten dràsticament l'hostaleria i el comerç, ja que només poden obrir els establiments essencials. En una entrevista amb la BBC, Johnson s'ha negat a "especular" i concretar com variaran exactament les normes, que podrien aplicar-se "en les properes setmanes", encara que sí que va esmentar que preveurien "clarament, el tancament d'escoles".