Un equip de pneumòlegs i investigadors de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) acaba de donar a conèixer un nou estudi que resulta si més no inquietant. Pel que sembla, totes aquelles persones que han dut a terme activitats relacionades amb el bricolatge, la pintura i el modelisme durant 10 anys, tenen el doble de risc de tenir un càncer que afecti als pulmons independentment d'haver fumat o no.

Així queda de manifest en aquesta investigació que ha estat publicada a la revista Environmental Research i en què han participat més de 3.000 persones entre casos i controls, la qual cosa la converteix en el més ampli que ha analitzat aquesta relació fins ara.

Pulmons

Els resultats demostren que d'un 4% a un 24% de les morts per càncer de pulmó tenen el seu origen en l'exposició a carcinògens ocupacionals, és a dir productes fets servir aquestes activitats, xifres que són anàlogues que mostren aquells que es dediquen a professions amb més risc de patir càncer, com a fusteria, ebenisteria, pintura o indústria de la goma.

Tots els participants van ser sotmesos a una sèrie d'entrevistes cara a cara utilitzant un qüestionari específic. I la conclusió va ser clara: la pintura, la construcció de models, l'acabat de mobles i la fusteria o la fusteria domèstica van ser les activitats de bricolatge que presentaven un risc més gran de patir la malaltia a causa de l'exposició a agents cancerígens.

El càncer de pulmó és el segon càncer més comú, tant en la població masculina com en la femenina. En els homes, el càncer de pròstata és en el que més casos es produeix, mentre que en les dones és el de mama. Al voltant del 13% de tots els càncers nous són càncers de pulmó.

Generalment es presenta en persones d'edat avançada. De fet és un factor de risc. La majoria de les persones diagnosticades amb càncer de pulmó té 65 anys o més i el menor percentatge correspon a persones amb menys de 45 anys. En concret, l'edat mitjana de les persones en el moment del diagnòstic és aproximadament de 70 anys.

Bricolatge

Encara que s'han realitzat moltes investigacions en anys enrere per aconseguir noves teràpies, el cert és que el càncer de pulmó representa gairebé un 25% de totes les morts per aquesta malaltia.

Per ressaltar un aspecte positiu, en els últims anys, el nombre de persones que desenvolupen la malaltia està disminuint, principalment perquè el tabac és un dels possibles causant del càncer i cada vegada la gent fuma menys.