El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha lamentat que "hi hagi jutges que vulguin fer d'epidemiòlegs quan no ho són", en referència a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment l'ajornament de les eleccions previstes per al 14 de febrer.

En una entrevista a Catalunya Ràdio ahir a la nit, va mostrar la seva "perplexitat" davant d'aquesta resolució sobre el decret del Govern, que considera que oferia garanties per preservar tant el dret a la salut com el de participació política en el marc de la pandèmia de Covid-19.

Segons Ramentol, el Govern va prendre la decisió d'ajornar les eleccions en consideració a informes amb dades epidemiològiques i assistencials, i tenint en compte que el context sanitari i social del 14 de febrer pot desincentivar la participació. "Si això jurídicament es considera que no és irreprotxable, m'agradaria que jurídicament qui sigui ho argumenti, perquè no ho entenem", ha afirmat.

Pressió assistencial

A més, ha alertat que Catalunya ja ha sobrepassat el pic assistencial de malalts Covid d'UCI de la segona onada. "Tenim 610 malalts d'UCI, més que en el moment àlgid de la segona onada, i el 14 de febrer en tindrem molts més". "Qualsevol situació que impliqui córrer un risc epidemiològic significa augmentar moltíssim el risc que el nostre sistema sanitari pateixi un embat equiparable al de la primera onada epidèmica", va afirmar Ramentol per justificar l'ajornament electoral i, alhora, per alertar de les possibles conseqüències que pot tenir celebrar els comicis el 14 de febrer si finalment la justícia tomba el decret del Govern que avui ha quedat en suspens.

"Aquesta setmana transitarem pel pic de contagis, però ens faltaran uns dies per arribar al pic de màxima pressió assistencial, que calculem a més de 700 llits d'UCI," ha afegit el secretari general de Salut.

També ha alertat que les mesures que preveu que caldrà prendre les properes setmanes per frenar l'ascens de la pandèmia no generaran "el clima més procliu" per "incentivar la participació i la percepció de seguretat" dels comicis.

Ramentol també ha justificat la proposta de celebrar els comicis a finals de maig pels efectes que tindrà sobre la pandèmia la "progressió" de la població immunitzada a través de la vacuna i per "l'experiència recent" que indica que el context climàtic "també influeix en la virulència del virus".