El dejuni intermitent consisteix a dur a terme un pla d'alimentació amb intervals de temps reduïts per als menjars i espais més amplis de dejuni al dia. En els últims anys s'ha estudiat des de l'àmbit científic la seva acció i ara s'ha publicat en l'Annual Review of Nutrition una nova revisió d'estudis dirigida per investigadors de la Universitat d'Illinois en la qual es confirmen àmpliament els seus beneficis.

Segons l'anàlisi publicada, totes les formes de dejuni revisades van produir una pèrdua de pes de lleu a moderada, de l'1% al 8% del pes inicial. Però a més, també poden beneficiar la salut en disminuir la pressió arterial i la resistència a la insulina i, en alguns casos, també es redueixen els nivells de colesterol i triglicèrids. També s'han demostrat altres beneficis per a la salut, com una millor regulació de la gana i canvis positius al microbioma intestinal.

Per dur a terme la revisió, es van analitzar més de 25 estudis d'investigació que involucren tres tipus de dejuni intermitent:

Dejuni en dies alterns

En els estudis analitzats, va comportar una pèrdua de pes del 3% al 8% del pes corporal durant tres a vuit setmanes, amb resultats màxims 12 setmanes després. Les persones que dejunen en dies alterns generalment no mengen en excés ni es donen afartaments en els dies festius, la qual cosa resulta en una pèrdua de pes de lleu a moderada.

Dieta 5:2

Una versió modificada del dejuni en dies alterns que inclou cinc dies festius i dos dies de dejuni per setmana. Els estudis per a la dieta 5:2 van mostrar resultats similars als del dejuni en dies alterns, la qual cosa va sorprendre els responsables de la revisió.

Alimentació amb restricció de temps

Limita l'alimentació a un nombre específic d'hores per dia, generalment de 4 a 10 hores, sense restriccions de calories durant el període d'alimentació. En aquest cas, diversos estudis dels revisats en participants amb obesitat perden una mitjana del 3% del seu pes corporal, independentment del temps de la finestra d'alimentació.

Báscula

La revisió desterra alguns mites sobre aquest tipus d'alimentació. Entre ells, el més important: el dejuni intermitent no afecta negativament el metabolisme ni provoca trastorns alimentaris, segons els estudis revisats.

La revisió de l'estudi inclou un resum de consideracions pràctiques per a aquells que vulguin provar el dejuni intermitent.

>Temps d'adaptació: els efectes secundaris com mals de cap, marejos i restrenyiment desapareixen després d'una o dues setmanes de dejuni. Una ingesta d'aigua més gran pot ajudar a alleujar els mals de cap causats per la deshidratació durant aquest temps.

>Es pot realitzar un entrenament de resistència o de resistència d'intensitat moderada a alta durant l'abstenció d'aliments.

>Dieta durant el dejuni: no hi ha recomanacions específiques per al consum d'aliments durant el dejuni intermitent, però menjar fruites, verdures i cereals integrals pot ajudar a augmentar la ingesta de fibra i ajudar a alleujar el restrenyiment que de vegades acompanya a aquest tipus d'alimentació.

>Alcohol i cafeïna: per a aquells que utilitzen un pla de dejuni de dia altern o 5:2, no es recomana l'alcohol en els dies de dejuni, ja que les calories limitades s'han d'utilitzar en aliments saludables que brindin nutrició.

Hi ha diversos grups que no han de fer dejuni intermitent, segons els estudis: les embarassades o en període de lactància, nens menors de 12 anys, aquells amb antecedents de trastorns alimentaris, els que tenen un índex de massa corporal, o IMC, menor de 18,5, els treballadors per torns –els estudis han demostrat que poden tenir problemes amb els règims de dejuni a causa dels horaris de feina canviants– i aquells que necessiten prendre medicaments amb aliments en horaris reglamentats.