Durant molts anys, a causa de l'epidèmia d'obesitat infantil que s'està estenent per tot el món, es va indicar des de les autoritats sanitàries de diversos països occidentals que els nens majors de dos anys podien prendre llet desnatada o baixa en greixos. Però ara, com està passant amb una altra sèrie de qüestions alimentàries, tot està en revisió.

De fet, un primer estudi mundial realitzat per la Universitat Edith Cowan (ECU) conclou que la llet sencera és tan bona per als nens com la baixa en greixos. La investigació, publicada per l'American Journal of Clinical Nutrition, suggereix revisar les recomanacions nutricionals una altra vegada.

L'estudi

En la investigació, i durant un període de tres mesos, es va proporcionar a un grup de nens sans de quatre a sis anys productes lactis sencers o baixos en greix per realitzar un seguiment. Els productes lactis es lliuraven a domicili cada quinze dies en envasos senzills. Cap dels grups no sabia si consumien lactis sencers o baixos en greix.

Per primera vegada, els investigadors han mesurat de manera integral l'obesitat, la composició corporal, la pressió arterial i els biomarcadors sanguinis dels nens per registrar els efectes del consum de lactis. Independentment de si els consumien enters o baixos en greix, ambdós grups de nens consumien quantitats similars de calories, encara que els nens que van consumir productes lactis baixos en greix van ingerir menys calories i greix dels productes lactis. Les conclusions no van mostrar diferències significatives entre l'obesitat o la salut cardiovascular dels grups.

Niña llet

"Anteriorment es pensava que els nens petits es beneficiarien dels productes lactis desnatats a causa dels seus nivells més baixos de greixos saturats i menor densitat d'energia, el que al seu torn ajudava a evitar l'obesitat i el risc de malalties cardiometabòliques associades," indiquen els experts. "Els resultats recomanen que els nens sans poden consumir de forma segura productes lactis sencers sense més obesitat ni efectes cardiometabòlics adversos".

"Tenint en compte els nostres resultats i la investigació anterior, les revisions futures de les pautes dietètiques haurien de considerar la possibilitat de recomanar que els nens de dos anys o més puguin consumir productes lactis sencers o reduïts en greix", expressen. A més creuen que aquest nou enfocament basat en l'evidència ajuda a simplificar les eleccions de productes lactis dels pares i permet als nens consumir productes lactis d'acord amb les seves preferències individuals.