Segons ha informat la Comissió Europea, aquest organisme europeu ha arribat a un principi d'acord amb Sanofi per comprar 300 milions de dosi de la vacuna "segura i efectiva" contra la COVID-19 que està desenvolupant aquest grup farmacèutic francès.

De moment, s'han finalitzat unes converses exploratòries que portaran a firmar un Acord Anticipat de Compra, una vegada que el grup farmacèutic desenvolupi una vacuna efectiva contra la malaltia. Però... què se sap d'aquesta vacuna que desenvolupa la farmacèutica francesa?

Sanofi és una de les grans farmacèutiques a nivell mundial i en aquest cas col·labora amb una altra de les grans, la britànica GlaxoSmithKline. Juntes van establir un grup de treball de col·laboració conjunta, per mobilitzar recursos d'ambdues companyies. De fet, van firmar un acord de transferència de material i en els últims mesos treballen juntes.


Sanofi

Logotip Sanofi

Tal com van informar des d'ambdues companyies, Sanofi ha contribuït amb el seu antigen, la proteïna S del coronavirus SARS-CoV-2, que ha desenvolupat basant-se en l'ADN recombinant. Es tracta de tecnologia amb què ha produït una seqüència genètica exacta a la de les proteïnes que es troben a la superfície del virus. La seqüència de l'ADN que codifica aquest antigen s'ha combinat amb l'ADN del baculovirus, la mateixa plataforma d'expressió en què es basa la vacuna recombinant de Sanofi davant la grip registrada als EUA.

Per la seva part, GSK ha contribuït amb la seva tecnologia d'adjuvants amb experiència en vacunes pandèmiques. L'ús d'un adjuvant és de particular importància en una situació de pandèmia, ja que pot reduir la quantitat d'antigen requerit per dosi, permetent que es produeixin més dosi de vacuna i, per tant, contribuint a protegir més persones.

La idea d'ambdues companyies és que la vacuna estigui disponible en la segona meitat de 2021, segons han informat.


Vacuna

Mà amb una vacuna.

Mentre arriba la vacuna, la Comissió Europea ha firmat un contracte per rebre dosis suficients de Remdesivir, el medicament que més eficàcia ha demostrat davant el SARS-CoV-2. Segons va informar el Govern, durant la crisi sanitària de la COVID-19, el fàrmac s'ha utilitzat a través d'assajos clínics, la qual cosa ha permès que la Comissió Europea emetés una autorització de comercialització condicional el passat 9 de juliol de 2020.

 

A Espanya, fins que estigui comercialitzat de forma efectiva, es pot accedir al tractament a través d'assajos clínics autoritzats i de l'accés a medicaments en situacions especials, en tractaments amb una durada màxima de 5 dies en pacients amb COVID-19 hospitalitzats que requereixin oxigeno suplementari, però no ventilació mecànica o oxigenació per membrana extracorpòria.