Alguna vegada t'has preguntat què passa exactament al cos d'una dona en el moment en què es queda embarassada? El procés és el següent. Una vegada s'ha produït l'ovulació i l'òvul madur surt de l'ovari, és fecundat a les trompes de Fal·lopi per l'únic dels centenars de milers d'espermatozoides que aconsegueix travessar la membrana del mateix.

A partir d'aquell moment, es converteix en una nova cèl·lula que passa a denominar-se zigot, en la qual són presents els 23 parells de cromosomes que aporten cada un dels gàmetes sexuals. Des d'aleshores, inicia un camí que li portarà fins a l'úter, on començarà el següent procés que és de la implantació.

Esperma óvulo

Mentrestant, l'òvul comença a dividir-se en dos, de forma successiva, alhora que es va desplaçant per les trompes camí de l'úter. Quan arriba a aquest lloc, el formen 32 cèl·lules. Encara que no ens assabentem fins i tot més tard, a partir del moment de la fecundació es restableix el número cromosòmic i es defineix el sexe de l'embrió.

En total, tarda uns dies a arribar a l'úter. De fet, la implantació es produeix més o menys cap al final de la tercera setmana, que és quan realment comença l'embaràs encara que mèdicament es comptabilitzi abans.

Quan arriba, el zigot continua dividint-se i passa a denominar-se primer mòrula –fins que s'ha dividit en 32 cèl·lules– i després blastocist. I després, continua dividint-se, concretament en dos grups de cèl·lules. El primer d'ells, que es troba a l'interior, dona el lloc a l'embrió. El més extern serà la cavitat amniòtica que s'omplirà de líquid amniòtic i que el cobrirà durant l'embaràs. Formarà part de la placenta i la seva funció és protegir-lo i alimentar-lo. Al final d'aquesta setmana, ja s'hauran generat 250 cèl·lules.

Quan es produeix la fecundació, la dona allibera una glicoproteïna anomenada Early Factor Pregnancy (EFP) –que en castellà es coneix com a factor d'aviat de l'embaràs–. Té la funció d'avisar a l'endometri perquè no rebutgi la implantació. És important que es produeixi aquest alliberament, perquè si no el cos de la mare ho consideraria com un element estrany i intentaria desfer-se d'ell.

Noia embarassada

En aquests dies, el blastocist passa a denominar-se embrió. A partir d'aquest moment s'inicia el període de gastrulació, que comença amb la formació de l'anomenada línia primitiva i en el qual es formen les tres capes germinals embrionàries –ectoderma, mesoderma i endoderma– que donaran lloc a les diferents parts del nadó.

Es comença també a formar el cordó umbilical, mitjançant l'aparició de les anomenades cèl·lules blastodèrmiques. Mentrestant, al cos de la dona s'ha començat a alliberar una hormona que es diu gonadotropina coriònica humana, o hCG, que és l'hormona que detecten els test d'embaràs a través de l'orina.

A partir de llavors, el creixement és vertiginós i comencen a accentuar-se els canvis al cos de la dona que indiquen el desenvolupament correcte de l'embaràs.