Fa uns dies es coneixia la trista notícia de la mort per ofegament d'un jove de 16 anys arran de la picada d'un peix aranya a Platja d'Aro. Els peixos aranya es troben a les platges de sorra de la Mediterrània o a l'est de l'Atlàntic nord. S'alimenten d'altres peixos més petits enterrant-se a la sorra en aigües poc profundes, fins i tot, en sorra humida exposada recentment quan baixa la marea.

Els peixos aranya poden créixer fins a tenir una longitud de més de 30 centímetres, són allargats i de color marró amb una aleta dorsal i cua negra distintives. Aquesta aleta dorsal conté espines verinoses que poden picar-nos si entrem en contacte amb elles.

La majoria de les víctimes reben picades al peu en trepitjar peix, però també es poden produir si un banyista s'asseu o es recolza sobre un mentre neda en aigües poc profundes. La majoria dels casos registrats es donen en el ple estiu, tanmateix, això probablement es deu a l'augment del nombre de banyistes en aquesta època de l'any. Les possibilitats que una persona pateixi una picada són bastant escasses, però pot passar.

Peix araña

Les espines del peix aranya són verinoses

Símptomes de la picada del peix aranya

En ser picada, la persona ferida pot pensar que s'ha tallat amb una pedra o la closca afilada d'una petxina. Tanmateix, el dolor augmentarà ràpidament i després d'uns minuts pot ser d'una intensitat molt gran. El dolor pot ser similar al de la picada d'una vespa o d'una abella, però sovint augmenta encara més. Les víctimes sovint parlen d'una sensació semblant al foc al peu afectat. Aquest dolor normalment comença a estendre's per la cama, arribant a causar el pànic si el ferit és un nen.

Altres símptomes comuns inclouen: inflor, picor, entumiment, enrogiment, formigueig, calor, nàusees o vòmits, tremolors, dolors en les articulacions, mals de cap, atordiment, rampes abdominals i sensació de necessitat d'orinar. Les reaccions més greus poden incloure convulsions, problemes respiratoris, ritmes cardíacs anormals, disminució de la pressió arterial i pèrdua del coneixement. En els casos més extrems i segons la condició de la persona ferida, pot portar a la mort.

Tractament

El verí està basat en proteïnes: per reduir el dolor, és necessari desnaturalitzar o escalfar la proteïna. El millor tractament és col·locar l'àrea afectada en un recipient amb aigua calenta durant 10 a 15 minuts, reemplaçant l'aigua calenta mentre es refreda. El líquid element ha de ser sempre tan calent com pugui suportar la víctima però sense cremar-la, lògicament. Es pot prendre com referència un bany molt calent però suportable.

Una vegada que el dolor hagi disminuït, cal retirar amb unes pinces les espines de la lesió que puguin quedar. Després s'ha de continuar amb el tractament amb aigua calenta per ajudar a reduir les molèsties causades per la inflor. Altres productes que se citen en algunes ocasions, com el vinagre o l'orina no serveixen per a res.

Finalment, si persisteixen símptomes més greus o duradors, o si el dolor s'estén pel cos, cal buscar atenció mèdica d'urgència abans que calgui lamentar-ho.

Platja del Mediterráneo

L'orina i el vinagre no tenen cap efecte sobre les picades del peix aranya

Com evitar ser picat pel peix aranya

Les sandàlies de platja i els botins de neoprè gruixut són molt útils si ens trobem en aigües poc profundes en una platja de sorra. Així mateix, convé no asseure's en aigües poc profundes.