El menjar picant, més enllà que agradi o no el seu gust, té fama de fer mal al sistema digestiu. El cert és que en algunes persones succeeix així però en moltes d'altres no. Presa amb certa moderació, pot proporcionar interessants beneficis per a la salut.

L'element clau és la capsaïcina, un ingredient que es troba en una de les espècies més consumides a tot el món: el xili. Fa un segle, els científics van començar a investigar la capsaïcina dels xilis i van descobrir que té molts beneficis sorprenents per a la salut. A continuació veurem quatre avantatges d'afegir-lo a la dieta.

Menjar|Dinar picantEl menjar picant té propietats beneficioses per a la salut

Manté el cor sa

S'ha demostrat que les persones que mengen xilis vermells tenen nivells més baixos de LDL (el colesterol dolent). Investigacions recents han trobat que el consum d'aquest aliment s'associa amb una incidència un 13% menor de morts per malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars.

Pot ajudar a perdre pes i reactivar el metabolisme

La capsaïcina pot ajudar a estimular el metabolisme, la qual cosa fa que es cremin més calories tan en repòs com durant la pràctica de l'exercici, i aquesta circumstància permet que es pugui perdre pes més fàcilment.

Com a analgèsic eficaç

Si alguna vegada has mossegat un xili vermell, sabràs la sensació d'ardor que provoca. Quan s'aplica aquesta mateixa sensació als nervis de les mans i els peus, es pot aconseguir que aquests nervis perdin la sensibilitat durant períodes prolongats, combatent el dolor.

Quan s'utilitza com a loció o una altra crema tòpica, la capsaïcina causa una lleugera sensació de calor, coïssor i picor. Amb el temps, els nervis de les mans i els peus s'acostumen a la loció i tenen una menor capacitat per processar el dolor. Això pot ajudar amb afeccions com l'artritis i les lesions.

Xilis vermellsLa capsaïcina que contenen els xilis, té propietats analgèsiques

Pot calmar l'intestí i mantenir-lo saludable

Les papil·les gustatives i l'intestí estan més connectats del que es creu. Quan es mossega un xili, la capsaïcina s'adhereix a un receptor que es comunica amb altres cèl·lules. Aquesta comunicació fa que un nervi de la llengua li digui immediatament al cervell que és picant.

Aquest mateix receptor es troba al tracte digestiu. Quan la capsaïcina ingressa al tracte digestiu i s'adhereix al receptor, crea una substància química anomenada anandamida. S'ha demostrat que l'anandamida produeix menys inflamació a l'intestí, que pot ser causada per afeccions com la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn.

La mateixa reacció que calma el tracte gastrointestinal també pot mantenir-lo lliure de tumors. Pot ser particularment eficaç per a les persones que tenen un alt risc de desenvolupar tumors intestinals, com les persones amb antecedents familiars o personals de tumors.

Això sí, cal anar amb compte de no exagerar amb la quantitat, ja que pot augmentar l'àcid gàstric i causar acidesa estomacal. La capsaïcina no és una panacea, però ingerida en quantitats moderades, pot ajudar la salut.