La pregunta del titular té una resposta, i no és una resposta frèvola, aleatòria o basada en les necessitats sexuals d’una persona, sinó en un estudi científic i rigorós, ni més ni menys que de la prestigiosa universitat de Harvard. De fet, l’estudi no és nou -això no li treu valor perquè no s’ha demostrat que algú hagi desmentit la certesa científica que demostra-, però sí que ha tornat a ser actualitat perquè un uròleg de la clínica Psicomedicos Curicó (una ciutat de Xile), especialistes en psicologia, medecina i teràpia, ha publicat aquest dijous un consell a través de la xarxa X (abans Twitter) en el que recomana “ejacular 21 vegades” per prevenir el càncer de pròstata. Aquesta xifra és la que recomana precisament l’estudi de la Harvard Medical School va començar a desenvolupar l'any 1986 i que va concloure en el 2000, però del que es fan actualitzacions periòdiques. El mèrit de la troballa, s'ha de dir, és de Víctor Endrino, redactor especialista en creació de contingut de tecnologia a RAC1.

Un de cada vuit homes, diagnosticat

Però tornant a l’estudi de la Harvard Medical School, aquest va concloure que els homes que ejaculen amb més freqüència, almenys 21 cops al mes, tenen un menor risc de patir càncer de pròstata que els que ejaculaven de quatre a set cops al mes. “Com que la pròstata és un òrgan reproductor que produeix líquid per a l’ejaculació, els investigadors s’han preguntat durant molt de temps si els factors sexuals influeixen en el risc d’un home de patir càncer de pròstata, però l’estudi proporciona bones notícies per als homes sexualment actius”, diu la publicació de Harvard. Bones notícies també perquè s’estima que un de cada vuit homes seran diagnosticats de càncer de pròstata al llarg de la seva vida. La pròstata és una glàndula petita amb forma de nou que produeix el líquid seminal que nodreix i transporta l’esperma.

Els investigadors van analitzar les dades d’aquest gran grup de prop de 30.000 persones, professionals de la salut, des de metges, dentistes farmacèutics, veterinaris, optometristes, oftalmòlegs i podòlegs, que es van prestar voluntaris per realitzar aquest estudi de llarg recorregut. Van ser homes, la majoria blancs, d’entre 20 i 29 anys i d’entre 40 i 49 anys, dels que es va fer un seguiment fins al 2000, analitzant la freqüència mensual d’ejaculacions, ja fossin a través de la masturbació, de les relacions sexuals, o pol·lucions nocturnes, cada dos anys. Segons la publicació de Harvard Medical School, els científics no van trobar proves que les ejaculacions freqüents tinguessin una incidència en un augment del risc de càncer de pròstata. De fet, el que van descobrir és que, al contrari, l’alta freqüència d’ejaculació estava relacionada amb una disminució del risc de patir la malaltia. Els homes que ejaculaven 21 o més vegades al mes, van gaudir d’un risc un 31% més baix de càncer de pròstata en comparació amb els que van informar de 4 a 7 ejaculacions al mes al llarg de la seva vida. Els resultats, a més, van mantenir una avaluació estadística rigorosa fins i tot després que es tinguessin en compte altres factors d'estil de vida i la freqüència de les proves de PSA.

Altres estudis avalen els resultats

Però el de Harvard no és l’únic estudi que s’ha realitzat al respecte que demostra que a més ejaculacions, menys risc de patir càncer de pròstata. Un estudi australià de 2.338 homes va examinar l'impacte dels factors sexuals en l'aparició del càncer de pròstata abans dels 70 anys. Igual que la investigació de Harvard, la investigació australiana va avaluar les ejaculacions totals en lloc de les relacions sexuals en si.  En total, els homes que tenien una mitjana de 4,6-7 ejaculacions a la setmana tenien un 36% menys de probabilitats de ser diagnosticats amb càncer de pròstata abans dels 70 anys que els homes que ejaculaven menys de 2,3 vegades per setmana de mitjana.

Un altre estudi de la Universitat de Boston, que va abastar també una mostra de més de 30.000 homes, que van ser sotmesos a seguiment entre 1992 i el 2010, va concloure que durant els 18 anys següents, 3.899 d’aquells homes van ser diagnosticats amb càncer de pròstata, i 384 d’aquells casos van resultar mortals. Els participants en l'estudi van omplir el 1992 una sèrie de qüestionaris en els quals indicaven la freqüència de les seves ejaculacions durant tres períodes de les seves vides: dels 20 als 29 anys, dels 40 als 49 i l'any anterior. Després d'analitzar les dades, els investigadors van concloure  que el risc relatiu de patir càncer de pròstata era aproximadament un 20% més baix en homes que han ejaculat més de 21 vegades al mes que en homes que ho feien de 4 a 7 vegades al mes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!