Per a tots aquells que segueixen amb atenció les notícies sobre la pandèmia, un dels principals problemes són les aparents contradiccions i la disparitat de criteris que de vegades es produeixen respecte a la COVID-19. La realitat és que es tracta d'una nova malaltia i els estudis se succeeixen en diferents parts del món amb objectiu de conèixer amb més en profunditat aquesta patologia, però encara fa falta temps per trobar totes les respostes.

Una de les qüestions que més preocupen és la immunitat, però el cert és que encara no se sap molt sobre ella amb certesa perquè no s'han realitzat prou estudis. Una recent investigació conclou que probablement aquesta s'allarga com a mínim 3 mesos, però que pot durar molt més. Es tracta d'un aspecte fonamental, ja que saber quant dura la immunitat és important per crear els protocols de vacunació.

Home amb màscara amb válvula

La immunitat després de passar el coronavirus es podria allargar com a mínim 3 mesos

Els experts que han participat en aquesta nova investigació, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington, han conclòs que els anticossos contra el virus es mantenen durant almenys 3 mesos, fins i tot en persones que tenen símptomes lleus. Pel que sembla, en recopilar les dades, es van trobar que les persones que es van recuperar de la COVID-19 lleu tenien cèl·lules B de memòria i cèl·lules T de memòria amb característiques de funcionalitat. Les cèl·lules de memòria li donen al nostre sistema immunològic la memòria d'invasors microbians anteriors, la qual cosa li permet tenir una resposta més ràpida i forta la pròxima vegada que ens els trobem. Això significa que si les persones es tornen a exposar al virus, aquestes cèl·lules, juntament amb els anticossos, probablement protegiran les persones dels símptomes i d'una transmissió més gran.

En un altre estudi publicat a The New England Journal of Medicine, investigadors d'Islàndia van estudiar 1.107 persones que s'havien recuperat de la COVID-19 i van donar positiu als anticossos antivirals. Durant un període de 4 mesos, van trobar que aquests anticossos antivirals no havien disminuït.

Tanmateix, queden moltes qüestions per resoldre, principalment, quant dura de mitjana la immunitat, o si existeixen factors relacionats amb el pacient (edat o sexe, per exemple) que afecten en aquest sentit o que tinguin a veure amb la infecció (la gravetat dels símptomes). Tampoc no se sap amb certesa quina és la millor manera de mesurar la immunitat o si existeix un tipus específic d'anticòs per mesurar, així com el temps que durarà la protecció després de la vacunació.

Tub prova COVID 19

Els estudis encara han de definir com dura la immunitat mitjana, quins factors relacionats l'afecten, etc

El cert és que, en aquest moment, no se sap realment si tenir una prova d'anticossos positiva significa que s'és immune al virus. La presència d'anticossos només significa que ha estat exposat en el passat. Per a algunes infeccions, els anticossos poden brindar protecció contra la reinfecció, mentre que per a d'altres, és possible que no previnguin la reinfecció, però els símptomes poden ser més lleus. I en altres ocasions, els anticossos poden no proporcionar cap protecció.

A més, alguns resultats de les proves poden ser falsos positius: una persona pot haver estat exposada a un virus similar que també detecta la prova, però aquests anticossos no protegeixen contra el nou coronavirus. Davant de tots aquests dubtes, el millor és seguir aplicant les mesures de protecció: evitar els espais freqüentats, mantenir la distància de seguretat i utilitzar les màscares.