Un dels grans reptes als quals s'ha enfrontat la comunitat científica durant aquesta pandèmia del nou coronavirus és saber per què hi ha persones que desenvolupen variants molt més agressives de la malaltia que d'altres.

Un nou estudi de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford i altres institucions ha revelat una sèrie d'alteracions immunològiques que semblen marcar la diferència entre els casos greus i lleus de la Covid-19. Fins ara, les investigacions apunten a la manera com el nostre sistema immunològic respon al SARS-CoV-2, el virus que causa la malaltia, però... què determina aquesta resposta?

El sistema immunològic detecta ràpidament els virus i altres patògens i es mobilitza per fer-hi front i atacar-los. Entre altres recursos, mobilitza un tipus de cèl·lules dirigides amb més precisió –però que es mouen més lentament– que pertanyen a una branca diferent de les forces de defensa de patògens del cos, el sistema immunològic adaptatiu. L'estudi analitza com el sistema immunològic a vegades no respon correctament durant les infeccions per coronavirus, la qual cosa provoca una malaltia greu.

Home amb màscara

Un estudi analitza per què algunes persones desenvolupen variants de coronavirus més agressives

L'estudi

Els investigadors van analitzar la resposta immune en 76 persones amb Covid-19 i en 69 persones sanes. L'estudi reflecteix com es van trobar nivells més alts de determinades molècules que promouen la inflamació a la sang de pacients amb Covid-19 greument malalts. S'ha demostrat que tres de les molècules que van identificar estan associades amb la inflamació pulmonar, entre altres malalties, però fins ara no s'havien identificat en les infeccions per Covid-19.

L'interessant d'aquest descobriment és que aquestes tres molècules identificades i els seus receptors podrien representar dianes terapèutiques per combatre la malaltia, segons asseguren els experts, que actualment estan realitzant assajos per bloquejar aquestes molècules en models animals infectats pel SARS-CoV-2. Els científics també van trobar nivells elevats de rebutjos bacterians, com l'ADN bacterià i materials de la paret cel·lular, a la sang dels pacients amb Covid-19 amb casos greus. Com més rebutjos, més malalt està el pacient i més substàncies proinflamatòries circulen a la seva sang.

Els experts apunten que en casos més greus de la Covid-19, els bacteris que normalment són presents a l'intestí, els pulmons i el coll poden obrir-se camí cap al corrent sanguini, iniciant una inflamació que es va transmetent a la resta de l'organisme a través del sistema circulatori.

Guants i màscara

Una sèrie d'alteracions immunològiques podrien marcar la diferència entre els casos greus i lleus de la Covid

Paradoxalment, com més greu era la situació del pacient amb la Covid-19, menys efectives eren certes cèl·lules del sistema immunològic per respondre a la malaltia. En lloc de ser excitades pel material de virus i els bacteris, aquestes cèl·lules normalment vigilants van romandre funcionalment inactives.

Si els alts nivells sanguinis de molècules que promouen la inflamació distingeixen els pacients amb Covid-19 d'aquells amb casos més lleus, però les cèl·lules sanguínies no produeixen aquestes molècules, d'on venen? Els experts creuen que s'originen en teixits en algun lloc del cos, molt probablement als pulmons dels pacients, el lloc on es produeix la infecció.