Després que Salut anunciés que es tornarien a fer tests als contactes estrets de positius de covid-19, el departament ha detallat aquest dimecres la forma en què funcionarà el retorn a les proves. Concretament, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en quins casos es faran les PCR, en quin moment s'hauran de fer i quant de temps s'haurà de fer quarantena.
D'aquesta manera, les persones que hagi tingut un contacte estret amb una persona positiva hauran de fer-se una PCR entre el quart i el sisè dia des del contacte, es compti o no amb la pauta completa de vacunació. En cas de donar negatiu, les persones vacunades amb la pauta completa quedaran exemptes de confinar-se, mentre que les vacunades parcialment, les no vacunades o les que no han patit la malaltia en els últims sis mesos hauran de tancar-se durant el temps indicat.
Escoles i residències
La situació és diferent de les escoles, ja que les persones totalment vacunades que hagin estat un contacte estret d'un positiu no s'hauran de fer cap PCR ni s'hauran de confinar. El que caldrà, en canvi, és fer-se un test d'antígens al més aviat possible. La resta de persones, hauran d'actuar com en la situació anterior: PCR entre el quart i el sisè dia, a més d'una quarantena de deu dies.
Més complicat és el cas de les residències, on les persones vacunades amb la pauta completa seguiran sense quarantena obligatòria, tot i que s'hauran de fer fins a tres PCR: la primera, quan es notifiqui el contacte (dia 0); la segona, després de quatre dies; i la tercera, després de quinze. En aquest cas, les visites es permetran quan la segona prova hagi donat negatiu. Pel que fa a la gent no vacunada o vacunada parcialment, es mantenen totes les indicacions dels casos anteriors, però s'amplia la quarantena a catorze dies.
Els treballadors de les residències
També a les residències, els professionals no vacunats s'hauran de fer dues PCR setmanals amb un mínim de dos dies entre cada prova. En canvi, els treballadors que comptin amb la pauta de vacunació completa es faran un test cada dues setmanes.
Segons el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, el període de quatre dies entre que es manté el contacte estret i es realitza la PCR és l'interval adient per poder detectar bé el virus. Tot i això, diu que en altres països es parla de tres o cinc dies.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el conseller de Salut, Josep M. Argimon / ACN
Per la seva banda, Cabezas ha aprofitat per seguir animant a la ciutadania a vacunar-se. Un 73,4% de la població catalana ja està immunitzada contra el virus, bé amb la vacuna bé per haver-se contagiat. Tot i això, la secretària de Salut Pública encara vol més i ha intentat incentivar les persones que encara no han rebut cap dosi.
En aquest context, ha explicat que les persones que no tenen cap vacuna tenen tretze vegades més de possibilitats d'acabar a l'UCI que les persones amb la pauta completa. Igualment, qui té tota la vacunació té una probabilitat d’acabar a l'hospital del 0,06%. Si tenen una única dosi, la probabilitat és del 0,23%. Si no en tenen, és del 0,46%, d'acord amb les dades oferides aquest dimecres per Salut.
Imatge principal: Una noia es fa una PCR a l'hospital de Sant Pau de Barcelona / Sergi Alcàzar