Es calcula que al voltant del 10% de la població masculina pot patir alguna vegada en la seva vida episodis d'ejaculació amb dolor, un trastorn que pot variar en intensitat, des d'unes lleus molèsties a un dolor molt intens i que pot alterar de forma important la vida sexual d'una persona.

Es poden veure afectats no només el penis, sinó també els testicles, la bufeta i l'anus. En ocasions fa mal únicament en el moment de l'ejaculació o es pot estendre fins i tot 24 hores més tard. Hi pot haver diverses causes, encara que la més comuna és la prostatitis, que es produeix quan s'inflama la glàndula prostàtica, bé sigui per un creixement de la mateixa o per una infecció que arriba a causar també dolor abdominal.

També la ingesta de determinats fàrmacs uede provocar dolor a l'hora d'ejacular. És el cas de determinats antidepressius com els inhibidors de la recaptació de serotonina. El 40% dels pacients en tractament amb inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS) i antipsicòtics presenten disminució de la libido en un 40% i alteracions de les ejaculacions en un 50%, com demostra l'informe Trastorns de l'Ejaculació que a més poden ser la causa d'una baixa libido.

Dolor partsEl dolor derivat de l'ejaculació pot tenir molt diversos orígens

Una altra de les causes, pot ser una cirurgia com la prostatectomia radical, que consisteix en l'extirpació total o parcial de la pròstata, que generalment es duu a terme quan es produeix un càncer de pròstata. La cirurgia per reparar una hèrnia inguinal també pot causar una ejaculació dolorosa. Així mateix, igual com es produeix en altres zones del cos com els conductes biliars, al conducte ejaculatori es poden formar càlculs que bloquegen la sortida del líquid seminal, la qual cosa causa un dolor que pot arribar a ser molt intens.

Determinades neuropaties, com aquelles que es deuen a un problema al nervi de la pelvis o alteracions en el sistema nerviós –en alguns casos derivades de malalties com la diabetis–, el càncer de pròstata, malalties de transmissió sexual com la tricomonosi, tractaments com la radioteràpia o problemes de tipus psicològic estan també entre les causes d'una ejaculació amb dolor.

En qualsevol cas, s'ha sempre d'acudir a l'especialista per trobar l'origen i triar el tractament més adequat. Generalment es duen a terme diferents proves com una avaluació física, un tacte rectal, anàlisi d'orina per detectar una possible infecció i mesurar l'índex de l'antigen prostàtic específic, indicador d'una possible prostatitis o càncer de pròstata.

El tractament dependrà de l'origen. Quan es deu a una infecció, es tracta amb antibiòtics i antiinflamatoris que ajudin a pal·liar el dolor. Quan és provocat per una cirurgia, de vegades és necessari tornar a intervenir o utilitzar determinats fàrmacs. En el cas que s'hagin produït càlculs, es poden eliminar quirúrgicament i eliminar per complet el problema i quan l'origen és la presa de determinats fàrmacs antidepressius, es poden trobar altres alternatives, encara que sempre en un procés gradual perquè no s'han d'abandonar de cop aquest tipus de medicaments.

Quan l'origen està en un problema psicològic, la millor opció és dur a terme una teràpia específica que porti a l'origen emocional d'aquest dolor i que aconsegueixi alleujar-la. Els resultats solen ser molt positius, encara que sempre en mans dels especialistes adequats.