Què tenen en comú la lepra i el coronavirus? En principi no gran cosa. Ara bé, segons un estudi publicat aquests dimarts a la revista Nature del que es fa ressò Redacción Médica, la clofazimina, un fàrmac que es fa servir per tractar la lepra, és eficaç contra la infecció provocada pel coronavirus en cèl·lules humanes i hàmsters. Es tracta d'un medicament segur que es pot ingerir i que té un cost de fabricació baix, fet que el converteixen en un candidat perfecte per tractar el coronavirus. 

A l'estudi, els investigadors liderats per Sumit Chanda, viròleg de l'Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, van analitzar l'eficàcia d'aquest fàrmac contra els coronavirus i van descobrir que era capaç d'inhibir la replicació de dos d'ells: el SARS-CoV-2 i el MERS-CoV d'Orient Mitjà en cultius cel·lulars humans i de mico, i també en el teixit pulmonar humà.

Combinació amb el remdesivir

En un model de hàmster infectat amb el SARS-CoV-2, l'administració de clofazimina abans o poc després de ser infectat va reduir significativament el nombre de partícules víriques trobades als pulmons. 

A més, quan el medicament es va administrar amb el remdesivir, ambdós fàrmacs van actuar de forma sinèrgica en la reducció de la replicació viral. Una dosi baixa de remdesivir combinada amb la clofazimina va provocar una millora significativa del control viral en el model del hàmster, segons l'estudi. 

Els autors creuen que la clofazimina podria ser una bona candidata per al tractament del SARS-CoV-2, el MERS i segurament altres coronavirus, tot i que encara està pendent que els assajos clínics confirmin el seu potencial.

Reduir la càrrega viral

"Esperem provar la clofazimina en un assaig clínic de fase II tan aviat com sigui possible per a les persones que donin positiu en la prova de coronavirus, però que no estan hospitalitzats", exposava Chanda i recull Redacción Médica.

"Els animals que van rebre la clofazimina van tenir menys danys pulmonars i menor càrrega viral, especialment quan van rebre el medicament abans de la infecció", exposa el coautor Ren Sun, professor de la Universitat de Hong Kong i de la Universitat de Califòrnia. "A més d'inhibir el virus, hi ha indicis que el fàrmac regula també la resposta de l'hoste del virus, fet que proporciona un millor control de la infecció i la inflamació". 

Remdesivir redueix mortalitat

El remdesivir redueix la mortalitat en els pacients hospitalitzats amb coronavirus. Aquesta és la principal conclusió resultant d'un estudi dut a terme per l'Hospital Clínic de Barcelona. Experts del Departament de Malalties Infeccioses de centre, així com de la Unitat de Cures Intensives Metges i de la Unitat de Sistemes Informàtics van fer un estudi descriptiu amb l'objectiu de comunicar l'experiència en vida real de l'ús del fàrmac de la nord-americana Gilead del qual han comunicat resultats controvertits sobre la seva eficàcia.

 

 

Imatge principal: interpretació creativa de partícules del virus SARS-CoV-2 / Niaid Flickr