L'Organització Mundial de la Salut ha desaconsellat l'ús del remdesivir per tractar pacients de la Covid-19. El grup d'experts de l'organització que orienta sobre els tractaments ha advertit aquest divendres que "no hi ha evidències" que demostrin que el fàrmac genera millores.

La recomanació es basa en una nova revisió de diversos medicaments a partir de dades sobre uns 7.000 pacients de Covid-19 hospitalitzats. Els experts reconeixen que encara no hi ha suficients evidències per descartar totalment que aquest antiviral tingui algun benefici, però que les proves disponibles indiquen que no genera millores destacades. Atès que el fàrmac pot causar "danys importants" i té un preu elevat, veuen "adequat" desaconsellar el seu ús.

"El remdesivir no té cap efecte significatiu sobre la mortalitat ni sobre altres resultats importants per als pacients, com ara la necessitat de ventilació mecànica o el temps per a la millora clínica", conclouen per ara els experts.

Tanmateix, l'OMS insta a continuar els assajos clínics del remdesivir per obtenir més "certesa" sobre els seus efectes en pacients de la Covid-19.

Sota lupa a l'EMA

El remdesivir va ser el primer medicament que l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) va autoritzar de manera condicional per tractar pacients de la Covid-19, concretament els més greus amb necessitat de ventilació.

A principis d'octubre, però, va anunciar que revisaria si el remdesivir provoca lesions greus als ronyons de pacients de la Covid-19. El comitè de seguretat de l'EMA va decidir estudiar la toxicitat renal d'aquest medicament per la detecció "d'efectes adversos no desitjats" als ronyons d'alguns pacients.

A l'espera dels resultats de l'anàlisi d'aquests casos, l'EMA va avançar que "pot ser necessària una acció reguladora" si es confirma que el tractament provoca danys renals. De moment, no ha retirat l'autorització per comercialitzar aquest antiviral en casos de la Covid-19.

Dexametasona, l'únic efectiu

En una recent entrevista a l'ACN, l'epidemiòleg principal per la Covid-19 del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, Pasi Penttinen, ja afirmava que la dexametasona és l'únic medicament eficaç ara mateix per tractar pacients de la Covid-19. Un corticoide que també té l'autorització provisional de l'EMA.

"Desafortunadament, ara mateix l'únic que ha demostrat ser efectiu en pacients greus hospitalitzats és la dexametasona", assegurava.