Una quarantena de professionals sanitaris dels grans hospitals de Barcelona -Vall d'Hebron, Clínic, Mar i Sant Pau- i de la Primària han signat una carta conjunta per fer una crida a la "prudència" i al "màxim rigor col·lectiu" davant una possible tercera onada del coronavirus i amb la mirada posada sobretot a les festes de Nadal.

Els professionals, la majoria dels quals no estan relacionats directament amb la Covid-19, alerten sobretot dels "danys sanitaris col·laterals" del coronavirus i relacionats amb les altres malalties. Per exemple, destaquen que en el que va d'any s'ha diagnosticat un 15% menys de càncers i s'ha atès un 40% menys de primeres visites de persones amb problemes de salut mental, en relació a l'exercici anterior.

Els signants de la carta assenyalen que escoltar cada dia les dades de la Covid-19, sobretot del nombre de defuncions, pot fer perdre la perspectiva però subratllen que en la segona onada és com si s'hagués estavellat a l'estat espanyol cada dia un avió. "El nombre d’avions que s'estavellaran en els propers mesos dependrà del que fem en les properes setmanes i en les festes de Nadal", escriuen.

"Màxima seguretat sanitària"

Els professionals adverteixen d'un repte "extremadament important", que és afrontar la tercera onada amb la "màxima seguretat sanitària" per a la societat. Assenyalen que la ciutadania està "cansada per tot l'esforç de la limitació de la mobilitat i socialització"; les "pèrdues econòmiques" i una "situació de crisi que no es recorda des del final de les guerres europees del segle passat" i amb els professionals dels àmbits sanitaris i socials "molt fatigats".

Els signants demanen prendre's "molt seriosament les recomanacions epidemiològiques i sanitàries que siguin més apropiades", amb l'objectiu que l'impacte de la tercera onada sigui el "menor possible" tant en pacients amb Covid-19 com amb altres malalties i que "precisen un diagnòstic, tractament i seguiment adequats".

Els professionals alerten que una nova situació d'emergència sanitària com la de la primera onada "produiria una pèrdua de salut a la societat" que "costaria molts anys tornar a recuperar".

Els sanitaris consideren que situar-nos "a la sortida del túnel" de la pandèmia dependrà "en una gran part" de la manera com s'afronten els propers mesos i apel·len a l'"esperit de sacrifici" en el compliment de les "mesures de protecció i distanciament físic, la responsabilitat social i la vacunació adequada". En aquest sentit, aprofiten per animar la població a "vacunar-se tal com ho indiquin les autoritats sanitàries per aconseguir com abans millor la immunitat comunitària".

Menys diagnòstics d'altres malalties

Els professionals adverteixen que no s'han diagnosticat o bé s'han diagnosticat tard malalties amb una alta incidència entre la població per l'impacte de l'emergència sanitària, sobretot en la primera onada.

Els signants de la carta parlen de menys casos diagnosticats de càncer, d'una caiguda de les primeres visites relacionades amb la salut mental i de la gravetat dels infarts cardíacs i ictus que han vist aquests mesos i que feia temps que no veien.

Els sanitaris assenyalen que darrere aquesta realitat hi ha moltes causes, entre les quals la "por" dels pacients a anar als centres d'assistència primària i als hospitals; la "negació" o "infravaloració" dels símptomes i que "la pràctica totalitat del sistema sanitari es dediqués a atendre una única malaltia per superar el millor possible la primera onada de la pandèmia".

Els professionals assenyalen que en la segona onada s'ha intentat "preservar al màxim les altres activitats sanitàries no relacionades amb la pandèmia" i destaquen que el sistema sanitari és molt eficient, sobretot si es té en compte el baix percentatge del PIB que s'hi destina.

Ara bé, els signants adverteixen que els sistemes sanitaris estan "sempre bastant tensionats i en algunes ocasions al límit" per l'"augment demogràfic, l'envelliment de la població, la pluripatologia i la limitació de recursos", entre diversos factors. "Aquest és un debat polític i social que haurem de tenir quan s'acabi la pandèmia de la Covid-19 per definir les prioritats que la societat vol", recalquen.

Els signants

Entre els signants de la carta, hi ha el director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) - Clínic, el doctor Elies Campo; la cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron, la doctora Elena Carreras; el director del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el doctor Joan Comella; el cap del Servei d'Oncologia Mèdica del Clínic, el doctor Aleix Prat; el cap del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron, el doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, i el director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), el doctor Josep Tabernero.