La Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària d'Atenció Primària ha avisat que els problemes mediambientals poden causar en els nens trastorns de neurocomportament, dèficit d'atenció, hiperactivitat i, fins i tot, pitjor funció pulmonar.

"L'impacte del medi ambient en els nens és molt més gran que en els adults, perquè les seves conductes, com ara tocar-ho tot i posar-se coses a la boca, així com la seva altura i el fet que respirin més aire per quilogram de pes que els adults i ingereixin més aliments i més aigua en proporció, els fa més vulnerables als tòxics ambientals en un període en el qual, a més, no tenen encara desenvolupats els mecanismes per eliminar els elements tòxics del cos", ha dit el pediatre i investigador mediambiental Juan Antonio Ortega.

En aquest punt, l'expert ha recordat que el còctel químic de substàncies que s'utilitzen en la vida diària que pesen més que l'aire es concentren a menys d'un metre d'altura. Per això, segons el seu parer, els departaments de Salut i Medi Ambient de les comunitats autònomes haurien "d'estar units" perquè tant l'aire com l'aigua poden afectar la salut de la població.

"El dèficit de contacte amb la naturalesa té enormes repercussions en els nens. Les conseqüències passen per trastorns de neurocomportament, dèficit d'atenció, hiperactivitat, impulsivitat, dèficit de vitamina D per no prendre el sol necessari, una pitjor funció pulmonar per no exercitar la ventilació en un aire net, afectació cardiovascular i, per descomptat, un menor rendiment escolar", ha dit Ortega.

Finalment, la SEPEAP ha recordat que els nens que passen més temps jugant al parc "tenen un millor índex acadèmic", per la qual cosa ha apostat per reconnectar la infantesa amb una dosi extra de naturalesa com la millor vacuna perquè estalviarà molts danys als nens en els pròxims anys.