La nova variant del coronavirus òmicron ha omplert titulars des de la setmana passada, quan se'n van notificar els casos. Se n'ha parlat i s'ha especulat força sobre l'òmicron. Malgrat tot, encara se'n saben poques coses amb seguretat. Així ho ha volgut ressaltar el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, segons el qual s'han de respectar els tempos. "En sabem poc. Tenim la seqüenciació, sabem on són les mutacionsòmicron en podria tenir fins a trenta de diferents, mentre que la delta en podria tenir dues–, sabem que són un còctel i que presenten uns aspectes que són preocupants. En principi, encara no hi ha dades per saber a què ens enfrontem".

En relació amb les vacunes, Arenas destaca que "sembla que podrien seguir oferint protecció contra la malaltia greu i això és important perquè si es confirma que és més transmissible i que hi ha més reinfeccions, amb la vacuna estaríem contenint hospitalitzacions i casos d'UCI". Ara bé, el físic insisteix que cal més temps per acabar de saber més coses sobre aquesta nova variant. 

En aquest sentit, en conversa amb ElNacional.cat ha exposat que "sabem que les mesures que tenim per contenir el virus segueixen funcionant. El que hem de demanar és aquesta prudència necessària que s'estava relaxant". D'aquesta manera, insisteix que "cal que seguim vigilant, mantenir la distància física, evitar aglomeracions, que es vacunin les persones que no s'han vacunat... i segueixo recomanant fer un testatge habitual. La protecció individual és fonamental i quan s'incrementa, incrementa també la col·lectiva". 

L'investigador recorda que no ens trobem com el 2020 i ha posat èmfasi en el fet que el 2021 tenim noves eines que hem de fer servir, com, per exemple, els tests ràpids, que se'ls pot fer qualsevol. Així, ha aprofitat per dir que haurien de baixar de preu i regular-se, és a dir, que valguin el mateix a Catalunya que a Aragó. Arenas explica que es fa tests tot sovint i que ho hauria de fer tothom. En cas de donar positiu, caldria una PCR de confirmació parlant amb el CAP i alertant de la detecció de possibles positius. 

Els tempos per a l'òmicron

La informació arriba en comptagotes i això no és un fet aïllat. Així, Arenas ja ha reiterat que s'han de respectar els tempos. I és que, tal com detalla, primer cal neutralitzar el virus in vitro, és a dir, aïllar-lo i veure com es podria neutralitzar amb les vacunes o sèrum de persones que hagin passat la malaltia. En aquest sentit, constata que és possible que ja se'n tinguin alguns resultats la setmana que ve. Pel que fa a la transmissibilitat, cal veure l'estadística de casos. "Per a la criticalitat, per veure com és de greu, cal esperar una mica més". 

coronavirus sars-cov-2 flickr niaid

Ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid

Arenas ha recordat el que ja fa mesos que sentim sobre la covid. Primer es veu o detecta un augment de positius, al cap d'uns dies surten les hospitalitzacions i finalment, se'n veuen els resultats a les UCI. 

Un fet que preocupa són els casos de reinfecció que hi està havent. Arenas recorda que molta gent ha passat la malaltia al país i la majoria de casos que es veuen són reinfeccions. D'aquesta manera, caldria veure la incidència, vacunes i possibles reinfeccions. 

Ponts i sopars d'empresa per Nadal

Preguntat pels possibles sopars d'empresa previstos per les festes de Nadal, Arenas recorda que abans hi ha el pont de la Puríssima. "Ja sabem que és un accelerador de la pandèmia". "Tothom qui pugui sortirà i aquests dies és quan s'ha d'extremar la precaució, es a dir, mascareta en llocs tancats, si el bar és ple anem a la terrassa, ens testegem abans de sortir de vacances i també a la tornada. Recomanaria fer el mateix pel pont".

Però, què passarà amb els sopars d'empresa d'abans de les festes de Nadal? Doncs podria ser la gran incògnita. "Haurem de veure com està la situació perquè podria ser que Salut decidís establir limitacions per nombre de persones", detalla. En qualsevol cas, Arenas diu que "potser ho faria si les dades són molt dolentes". A més, també ha recomanat que els membres del sopar, encara que estiguin vacunats, es facin un test. "La vacuna no és esterilitzant, ens està protegint molt contra la infecció greu però no contra la infecció i transmissió", conclou. 

 

 

Imatge principal: El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas / ACN