La investigadora Clara Prats ha reclamat que es compleixin els trams de quinze dies en la desescalada i que "no entrin les presses" com va passar a l'estiu. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Prats ha insistit que "el més important" són aquests trams per poder detectar un empitjorament de la situació que calgui corregir.

Ha recordat que al juny una fase va durar només 24 hores i ha assegurat que aquest és "un dels motius" que va fer que l'estiu fos més complicat del que s'esperava pel que fa a la pandèmia.

Per això, ha demanat "molta calma" i "no voler córrer". També ha valorat que cal que les condicions de control siguin "el més estrictes possible" per evitar que el virus "s'escapi" com a l'estiu. Prats ha afegit que tot això és necessari per arribar al Nadal amb la incidència més baixa possible, ja que serà una època en què hi haurà "situacions de risc" des del punt de visita epidemiològic. La investigadora ha fet una crida a "prendre's seriosament" la situació i aconseguir "retardar el màxim possible" la tercera onada.

Precisament, des del Centre Computacional de Biotecnologia de la UPC, el BIOCOMSC, ja demostren amb un mapa la millora del coronavirus a tot Europa. Prats, que ha analitzat totes les dades en aquest centre, admet "el canvi de tendència, tot i que encara queda camí".

A grans trets, destaquen França i Bèlgica, que presenten fortes millores. Àustria sembla estar en pitjor situació, amb creixements sostinguts d'1.2. Malgrat tot, la situació segueix sent complicada en molts països amb EPG (creixement potencial de la Covid) elevat a Txèquia, Suïssa i Eslovènia des del febrer. En el cas de Suïssa, l'impacte es dona per ciutats puntuals com Ginebra, tot i que la tendència és a la baixa.