La respiració és una de les armes més efectives per lluitar contra l'ansietat. Hi ha moltes tècniques, però una està especialment indicada per relaxar-se. La respiració 4-7-8 constitueix un patró que té per objectiu precisament reduir l'ansietat o ajudar les persones a agafar el son. La tècnica requereix que la persona que la practiqui es concentri a respirar llargament i profundament, de forma rítmica, una qüestió fonamental que forma part de moltes pràctiques de meditació i ioga, ja que promou la relaxació.

Home respirant

Abans de començar el patró de respiració, és necessari adoptar una posició còmoda per asseure's i col·locar la punta de la llengua en el teixit que és just darrere de les dents frontals superiors. La base consisteix, en primer lloc, a buidar els pulmons d'aire per després inhalar tranquil·lament pel nas durant 4 segons. Tot seguit cal aguantar la respiració durant 7 segons i finalment exhalar amb força per la boca, arrugant els llavis i fent un so de xiulet, durant 8 segons. Perquè sigui efectiu, cal repetir el patró 4 vegades. Tampoc més, sobretot al principi, perquè una persona que no està acostumada pot marejar-se. Per això és aconsellable provar aquesta tècnica en asseure's o ficar-se al llit.

Els experts recomanen utilitzar la tècnica almenys dues vegades al dia perquè provoqui més beneficis. Encara que el nom de la tècnica fa referència al temps, tampoc no cal obsessionar-se. El nombre total de segons que dura el patró és menys important que mantenir la relació. Una persona que no pot aguantar la respiració prou temps pot provar un patró més curt, per exemple el següent: respirar pel nas durant 2 segons aguantar la respiració 3,5 segons i exhalar per la boca durant 4 segons. Mentre una persona mantingui la proporció correcta, pot notar beneficis després de diversos dies o setmanes de forma constant una o dues vegades al dia.

Respirar

La veritat és que hi ha una evidència científica que suggereix que les tècniques de respiració profunda tenen un impacte positiu en els nivells d'ansietat i estrès d'una persona. Així ho recull per exemple aquesta investigació, publicada en Health Science Journal, que enumera alguns dels beneficis potencials per a la salut d'aquests exercicis, particularment per a la respiració profunda des del diafragma: disminució de la fatiga, reducció de l'ansietat, menys símptomes d'asma en nens i adolescents, reducció dels nivells de la pressió arterial i millora dels nivells d'estrès.

Si a més, aquesta respiració es combina amb altres tècniques de relaxació com la de la contracció i distensió muscular guiada o la pràctica de ioga o taitxí, els beneficis es multipliquen i poden arribar a ser molt terapèutiques per a persones que viuen una situació tan complicada com la que travessem en aquests moments.