Encara que de vegades s'introdueixi tot al mateix sac, l'acupuntura té poc a veure amb un altre tipus de pràctiques considerades com a pseudoteràpies que han anat creant-se i estenent-se sense cap mena d'aval científic. De fet, des de 1979, l'OMS la reconeix com un tractament eficaç per al tractament d'almenys 49 malalties i trastorns, llista que amplia cada any. En l'Estratègia de l'OMS sobre Medicina Tradicional 2014-2023, recentment publicada, s'aposta per incorporar als sistemes públics de Salut les denominades medicines tradicionals i medicines complementàries com a solució als problemes sanitaris que viu el món.

Segons l'OMS, existeixen proves empíriques i científiques que avalen els beneficis de l'acupuntura, les teràpies manuals i diverses plantes medicinals en diverses afeccions cròniques o lleus. Des de l'organisme afirmen que "per exemple, l'eficàcia de l'acupuntura ha estat demostrada tant en nombrosos assajos clínics com en experiments de laboratori". Per això, el 90% dels serveis de tractament del dolor del Regne Unit i el 70% d'Alemanya inclouen l'acupuntura entre els tractaments que dispensen.
Acupuntura Pixabay

El paper de l'acupuntura en la prevenció del coronavirus pot ser important. Foto: Pixabay

Entre els beneficis d'aquesta teràpia s'inclou la millora de la immunitat i la regulació de l'equilibri psíquic, dos pilars fonamentals davant infeccions. Per això, alguns experts han assenyalat que juntament amb altres mesures preventives per prevenir el contagi que s'han de dur a terme, com el distanciament social i l'ús de màscares, l'acupuntura pot tenir un paper important en la prevenció del coronavirus.

Els estudis mèdics que avalen aquestes dades han conclòs que l'acupuntura augmenta la taxa de limfòcits, i aquestes cèl·lules són fonamentals en la lluita davant la infecció. Així ho reconeix la doctora Teresa Pascual, professora en cursos d'acupuntura en el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el Col·legi de Metges de Madrid i l'Escola d'Infermeria de l'Hospital La Paz. Fins a 2018 ha estat professora docent en el Màster d'Acupuntura de la Universitat Complutense de Madrid.

L'experta recorda que, en estudis animals de recent publicació, l'acupuntura sembla disminuir la inflamació en les infeccions greus, l'anomenada tempesta de citocines (responsable de l'evolució greu en pacients de la Covid-19). Aquest estudi, realitzat en ratolins, ha estat dut a terme per neurocientífics de l'Escola de Medicina de Harvard, i publicat a la revista 'Neuron' l'agost de 2020.
Acupuntura a les cames

Des de 1979, l'OMS reconeix l'acupuntura com un tractament eficaç per al tractament d'almenys 49 malalties i trastorns. Foto: Pixabay

Però no només això. L'acupuntura també actua en el camp de la salut mental, alliberant neurotransmissors al cervell, disminuint l'ansietat, la depressió i les alteracions del son, que han augmentat, amb la pandèmia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat