El trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) afecta les persones de diferents maneres, amb una varietat de símptomes que poden incloure comportament impulsiu, hiperactivitat i dificultat per fer atenció. Normalment es detecta en la infantesa i els afectats reben algun tipus de tractament mèdic o teràpia per bregar amb els problemes a què han d'enfrontar-se, encara que són molts els que passen sense aquest diagnòstic i arriben a la vida adulta o són diagnosticats tardanament.

En qualsevol cas, amb el pas dels anys, una gran part de les persones amb TDAH poden tenir una mala imatge de si mateixes i dificultat per mantenir una relació o un feina estable.

Però, què passa amb la sexualitat? Els efectes del TDAH sobre la sexualitat poden ser difícils de mesurar perquè poden variar en cada persona, encara que alguns provoquen una certa disfunció sexual, la qual cosa mina encara més l'autoestima. Tenint en compte que alguns símptomes comuns del TDAH inclouen depressió, inestabilitat emocional i ansietat, qualssevol, aquestes condicions poden tenir un impacte negatiu en el desig sexual.

També és important assenyalar que dos símptomes sexuals reconeguts pel TDAH són hipersexualitat i la hiposexualitat. La hipersexualitat significa que té un desig sexual inusualment alt. L'estimulació sexual allibera endorfines i mobilitza els neurotransmissors del cervell. Això fa una sensació de calma que redueix la inquietud que sovint causa el TDAH. Tanmateix, en alguns casos, la promiscuïtat i el consum de pornografia poden ser fonts de conflictes en les relacions, encara que qualsevol d'aquests dos factors, és important tenir en compte que no formen part dels criteris de diagnòstic del TDAH.

Sí que s'ha demostrat que les infeccions de transmissió sexual són més comunes en adolescents sense tractar que en la resta de la població, com demostra l'estudi de títol Sexually Transmitted Infection Among Adolescents and Young Adults With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Nationwide Longitudinal Study (Infecció de transmissió sexual entre adolescents i adults joves amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat: un estudi longitudinal en l'àmbit nacional) dut a terme a Taiwan.

Parella al llitEls problemes que pot causar el TDAH en la sexualitat són diversos i diferents

La hiposexualitat és l'oposat: l'impuls sexual d'una persona es desploma i, sovint, perd tot interès en l'activitat sexual. Això pot deure's al mateix|propi TDAH. També pot ser un efecte secundari dels medicaments, en particular els antidepressius, que sovint es recepten a persones amb TDAH. El sexe no és diferent d'altres activitats que presenten un desafiament per a algú amb TDAH. Poden tenir problemes per concentrar-se durant les relacions sexuals, perdre interès en el que estan fent o distreure's.

Opcions de tractament per superar els desafiaments sexuals

Les dones amb TDAH sovint tenen problemes per assolir l'orgasme. Algunes dones informen que poden tenir molts orgasmes molt ràpidament i en altres ocasions no arriben l'orgasme, fins i tot amb estimulació prolongada. Les persones amb TDAH poden ser hipersensibles. Això significa que una activitat sexual que li prova bé a una parella sense TDAH pot ser irritant o incòmoda per a la persona amb TDAH. També pot ser molt difícil per a una parella amb TDAH relaxar-se prou com per tenir ganes de tenir relacions sexuals.

Els experts recomanen extremar la comunicació en aquests casos entre la parella, per explicar com el trastorn pot afectar la intimitat i a l'expressió sexual de la persona i els dos siguin conscients del que passa, així com consultar amb un especialista.