La policia espanyola i la Guardia Civil han acusat la Generalitat de marginar-los en el marc de la campanya de la vacunació de la Covid, ja que no han estat citats per rebre la primera dosi d'AstraZeneca.

El subministrament d'aquest tractament es va suspendre la setmana passada després que es van detectar unes estranyes trombosis cerebrals en algunes de les persones que havien estat inoculades amb aquesta vacuna. Ara bé, l'Agència Europea del Medicament (EMA) publiqués les conclusions d'un informe en el qual avaluava que els avantatges d'administrar aquest tractament eren major que els seus riscos, ja que s'havien descobert molt pocs casos amb aquesta trombosi, al voltant de vint dels 17 milions que s'havien inoculat a la UE i el Regne Unit. Després d'això, Espanya va anunciar que aquesta setmana reprenia la vacunació amb AstraZeneca.

Abandó del ministeri de Sanitat

Però més enllà de culpar al Govern del fet que no hagin rebut les vacunes, els policies espanyols també responsabilitzen d'aquest fet al ministeri de Sanitat i a la delegació del govern espanyol a Catalunya. "El Govern paralitza la vacuna sense explicar els motius a la policia i a la Guardia Civil", ha tuitejat el principal sindicat de la policia espanyola Jupol, que ha afegit: "Abandonats pel ministeri de Sanitat i la Delegació del Govern a Catalunya".

Jupol twitter campaña vacunaciónTwitter del sindicat Jupol a Barcelona / Captura de pantalla 

Per la seva part, la Confederació Espanyola de Policia (CEP) ha exposat també en el seu Twitter que "la Generalitat de Catalunya pretén deixar a un col·lectiu essencial, com els policies nacionals, sense vacunar davant la Covid-19 és d'extrema gravetat".  A més, aquest sindicat també ha assegurat el Govern ha suspès la vacunació pels policies nacionals, que ha limitat "només als que tenen entre 60 i 65 anys. A tota la resta de companys, res". 

Per la seva part, Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) ha detallat que mentre a la majoria d'autonomies ha vacunat al voltant del 80% dels agents, ha acusat Aragó, Catalunya, Extremadura i Galícia de "deixadesa" perquè no han inoculat ni el 10% dels membres del cos.  

AUGC twitter vacunación CatalunyaTwitter de l'Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) / captura pantalla

Precisament, aquest dijous el govern espanyol ha comunicat que la setmana que ve no arribaran 48.000 vacunes d'AstraZeneca a Catalunya, cosa que endarrerirà la campanya de vacunació, segons les autoritats sanitàries d'aquest territori. 

 

Imatge principal: Vehicle de la policia nacional espanyola / Europa Press