La Covid-19 passa per una fase d'estancament a Catalunya mentre els indicadors de vacunació segueixen evolucionant a bon ritme. Així ho ha comunicat, la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha participat avui per última vegada en la roda de premsa de seguiment del pla de vacunació de la Covid-19 a Catalunya.

Malgrat l'estancament de les dades generals, però, la doctora Cabezas ha destacat l'impacte positiu de la vacunació, que ha provocat el descens dels contagis, hospitalitzacions i ingressos a la UCI de les persones majors de 60 anys. Així, la incidència acumulada els darrers set dies és en menors de 60 anys és del 63,1% i en majors del 19,2%.

Cabezas també ha explicat que entre el 87% i el 90% de les persones menors de 60 que porten una primera dosi d'AstraZeneca han demanat que se'ls administri una segona dosi de la mateixa vacuna. Ha afirmat que en principi es podrà garantir que se'ls pugui administrar una segona vacuna d'AstraZeneca, però ha remarcat la seguretat de la pauta heterogènia, és a dir, de posar una primera i una segona dosi de vacunes diferents, i "seus bons resultats aquí i altres països del món". 

Evolució de la campanya de vacunació 

La doctora Cabezas ha informat que a Catalunya s'han administrat 4.427.222 milions de vacunes (el 91,75% de les entregades). Al 20,5% ja li han administrat la pauta de vacunació completa, 1.606.491 persones. En canvi, la primera dosi se li ha administrat  al 37,3%, 2.921.113 persones.

En aquest sentit, també s'ha assenyalat el bon progrés de la franja de vacunació d'entre 50 i 59 anys, de la qual ja se n'ha vacunat el 62% de la població. A partir d'aquest punt, segons ha explicat Cabezas, el ritme s'alenteix, motiu pel qual han decidit obrir la vacunació de les persones entre 40 i 49 anys. També ha assenyalat la seguretat de la vacuna de Janssen, que aquesta setmana s'ha autoritzat per aquest grup d'edat, malgrat la controvèrsia existent davant la possibilitat que es puguin produir episodis de trombes com amb la d'AstraZeneca.

Pel que fa a les dosis rebudes, secretaria de Salut Pública ha explicat que Catalunya ha rebut 4.825.360 dosis de les diferents vacunes autoritzades contra la Covid-19. Aquesta setmana n'han arribat 445.770 de Pfizer (dilluns 31, 222.300, dimecres 2, 223.470); 50.500 de Moderna; 54.600 de Janssen; i 219.600 d'AstraZeneca.  Com a novetat respecte a la darrera roda de premsa del pla de vacunació, ha explicat que les vacunes de Pfizer arribaran setmanalment, a partir d'ara, en dues tongades.

Respecte a la possible coincidència de la vacunació amb processos vacacionals. Cabezas ha demanat planificació a les persones que demanin cita. Pel que fa als adolescents, ha destacat que es començarà les persones que tinguin alguna patologia i que caldrà esperar que es tanquin acords a escala estatal perquè comencin processos més generalitzats.

La variant índia fa retrocedir la britànica

El cap del servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola, ha explicat que la variant britànica està perdent representativitat mentre s'accentua el creixement de les variants índia i brasilera, que ja suposa entre un 3% i un 4% de les mostres seqüenciades. En aquest sentit, ha assenyalat que "aniran pujant, ja que tenen més capacitat d'escapar a l'efecte protector de les vacunes de la Covid-19.

Així mateix, el conseller Argimon ha assenyalat que l'entrada de noves variants pot ser la principal responsable d'un possible entorpiment de la situació epidemiològica actual. Justament per la variabilitat de l'entrega de vacunes i la possibilitat d'aparició de noves variants, ha descartat donar una possible data per arribar al 70% d'immunització.

 

 

imatge principal, una sanitària prepara una dosi de vacuna / EFE