L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha criticat que es vacuni amb Janssen el grup d'entre 40 i 49 anys pel risc de trombosi que pot comportar. En dues piulades, l'epidemiòleg ha explicat que la taxa de trombes en dones d'entre 40 i 49 anys és de 9,4 per un milió. A més, ha apuntat que la taxa de morts per coronavirus en aquesta franja d'edat a Espanya és, avui en dia, de 0 per cada milió. "El risc supera el benefici", ha clamat l'expert. 

TUIT Oriol Mitjà

De la mateixa manera, Mitjà ha indicat que quan el govern espanyol va decidir aturar la vacunació amb AstraZeneca a menors de 55 anys —també pel risc de trombosi— ell no hi va estar d'acord, perquè aleshores la letalitat era molt alta i el risc de patir un episodi d'aquest tipus era inferior al de morir per la Covid-19.

Però en canvi, ara que la letalitat és baixa, considera que es podria obviar la vacuna de Janssen i optar per altres opcions que comportin menys riscos malgrat que calgués esperar una mica més per vacunar-se.

TUIT Oriol Mitjà 1

La Comissió de Salut Pública va acordar aquest dilluns que un cop s'hagi completat la vacunació dels majors de 50 anys, es continuï vacunant el grup de 40 a 49 anys amb Pfizer, Moderna i Janssen. La novetat, doncs, és que s'amplia el portafolis de productes per a aquest col·lectiu amb la vacuna monodosi de Johnson and Johnson.

Així doncs, a partir d'aquest dimecres, els ciutadans d'entre 45 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19 a través de la web de vacunació. La immunització d'aquesta franja d'edat, de fet, estava previst que comencés d'aquí a dues setmanes si el ritme d'arribada de vacunes segueix com ara, segons van confirmar dimarts fonts del Departament. Ara bé, algunes persones estan trobant cites per vacunar-se ja en els propers dies.

Segons informa el Departament de Salut, les persones d'entre 45 i 49 anys ja poden demanar cita a través de vacunacovidsalut.cat i, gradualment, en les properes setmanes també rebran un missatge SMS que les redirigirà a l'aplicació web per escollir hora, dia i lloc de vacunació. La franja d'edat convocada és la que comprèn els nascuts entre el 1972 i el 1976.

La Covid a Catalunya

L'Rt continua pujant i se situa aquest dijous en l'1,04, dues centèsimes més que fa 24 hores segons l'última actualització del Departament de Salut. El risc de rebrot puja lleugerament de 112 a 113. El nombre d'ingressats per Covid segueix a la baixa i se situa en 659, fet que suposa 25 menys que en el balanç anterior. També disminueixen els crítics, fins a 231, tres menys que fa un dia. 

 

Foto principal: L'epidemiòleg Oriol Mitjà / ACN