El passat mes de juliol passat les farmàcies van poder començar a vendre tests d'autodiagnòstic, és a dir, antígens o anticossos, contra el coronavirus sense recepta. La mesura havia estat reclamada i desitjada per a molts. Precisament per aquest motiu, Catalunya, Aragó, Canàries, Cantàbria, Galícia, La Rioja, Múrcia i Navarra s'han sumat al pla dels farmacèutics per coordinar-se en el registre i notificació de dades de les persones que comprin un test autodiagnòstic de coronavirus als seus establiments. 

Quan el Ministeri de Sanitat va autoritzar-ne la venda, aquestes van oferir amb l'objectiu d'assegurar, no només que la persona pren adequadament la mostra sinó una correcta traçabilitat dels resultats, que els ciutadans es poguessin fer aquests tests a les seves oficines amb la seva supervisió. Posteriorment, serien els farmacèutics els que, prèvia autorització de l'usuari, comuniquin els resultats a Salut Pública.

Objectiu clar: assegurar la traçabilitat

Els acords subscrits entre farmàcies i autoritats sanitàries de les diferents autonomies varien en el seu contingut i en les funcions atribuïdes a aquests professionals. Malgrat tot, sí que coincideixen en un objectiu: assegurar la traçabilitat dels resultats. Sobretot, quan aquests són positius per poder frenar la propagació del virus, segons ha assegurat el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics i recull Efe.  

De moment, aquestes vuit regions on hi resideixen més de 17 milions de ciutadans són les que han fet "passos per fer efectiva aquesta col·laboració".

D'aquesta manera, es coordinaran així en el registre i notificació de les dades mitjançant el desenvolupament de protocols conjunts i sistemes d'informació que permetin la recollida i explotació dels mateixos al costat dels obtinguts d'altres estructures i professionals del sistema. "L'experiència en la gestió d'aquesta situació sanitària sense precedents confirma la necessitat de comptar amb les farmàcies tant per reforçar la capacitat assistencial del Sistema Nacional de Salut com per desenvolupar estratègies de Salut Pública eficaces", recull la mateixa agència. 

Què fa Salut?

Un cop fet el test i supervisat, el resultat que surti de la prova diagnòstica es podrà remetre al Departament de Salut i els usuaris podran conèixer el diagnòstic a través de l'aplicació de La Meva Salut, segons van explicar a RAC1. Fins ara, els centres farmacèutics només es limitaven a vendre aquests tests ràpids d'autodiagnòstic sense recepta des del passat 22 de juliol, però ara les oficines també podran fer constar el resultat de la prova de forma oficial al sistema de Salut i la mostra la podran recollir els mateixos farmacèutics.

Per aquest motiu, algunes regions s'han sumat al pla dels farmacèutics per coordinar-se en el registre i notificació de dades. 

Contagis per sobre de 3.000

El nombre de contagis diaris supera els 3.000 al dia, concretament en les últimes hores 3.850. Per altra banda, el risc de rebrot com l'Rt continuen la seva tendència descendent. El risc de rebrot se situa en 602 punts, gairebé 20 menys que aquest dimarts i l'Rt baixa una centèsima fins a 0,74 punts, mantenint-se un dia més per sota d'1, és a dir, indicant el decreixement d'aquesta onada. 

La incidència acumulada a 14 dies (IA14) continua sent molt alta, tot i que continua la seva tendència a la baixa. Ha passat de 860,96 casos per cada 100.000 habitants a 830,84 casos. 

 

 

Imatge principal: una farmacèutica sosté un test d'antígens de venda a les farmàcies / ACN