Oriol Mitjà ha fet un prec al Govern després que el Ministeri de Sanitat hagi anunciat que Radar COVID, l'aplicació mòbil de rastreig de contactes per evitar els rebrots de coronavirus, ja està llesta per ser utilitzada. "Per fi avancem en l'ús de tecnologia bluetooth dels mòbils per avisar de contactes de risc d'un cas de PCR positiu", es felicita l'epidemiòleg en una piulada.

Mitjà explica que l'aplicació és voluntària, anònima i descentralitzada i fa un prec al Govern: "Poseu-la en marxa com abans millor", demana el metge, que sempre s'ha mostrat favorable a utilitzar les tecnologies per controlar la pandèmia de coronavirus.

L'epidemiòleg recorda que a l'abril passat desenvolupadors d'aplicacions es van oferir al Departament de Salut, "però la van rebutjar". Així, felicita el Ministeri de Sanitat per "acceptar el repte" i assegura que el millor per controlar la cadena de contagis és una aplicació massiva més els rastrejadors i el compliment de l'aïllament en cas de positiu.

Aplicació del Ministeri de Sanitat

L'aplicació de rastreig de contactes per tallar les cadenes d'infecció del coronavirus, Radar COVID, ha superat satisfactòriament el període de proves i ja està a disposició de les comunitats autònomes, segons va anunciar divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió que va mantenir amb els presidents i a la qual no va assistir Quim Torra.

L'app, que s'ha posat a prova a les Canàries, utilitza el bluetooth per registrar potencials contactes de risc entre els seus usuaris i enviar-los una notificació en cas que algun d'ells doni positiu en un test de coronavirus en els dies següents. Tant el seu ús com la comunicació de positiu per Covid-19 són voluntaris i anònims. 

Optativa

La decisió d'implantar Radar COVID correspon ara als governs de cada comunitat autònoma, que seran els encarregats d'integrar-la en els seus respectius protocols de control. Aquest tipus d'apps ja s'estan utilitzant en diversos països europeus per complementar la feina dels equips de rastreig manuals. L'objectiu és que ambdós sistemes siguin interoperables en els pròxims mesos.