El confinament ha tingut un gran impacte a la vida de moltes persones i a poc a poc es van descobrint els seus efectes. Segons es recull en una investigació publicada en el Journal of Eating Disorders, un dels grups que més afectats s'han vist són aquells que pateixen desordres alimentaris.

Perquè si bé les mesures han estat importantíssimes per reduir la propagació de la malaltia i salvar vides, també han provocat un canvi en les rutines diàries i un impacte emocional derivat de la preocupació per la malaltia, el canvi o la pèrdua de feina i la poca socialització que ha existit en aquells mesos.

Els trastorns alimentaris comuns són l'anorèxia, que provoca una distorsió en la imatge de si mateixos dels pacients i la bulímia, que es tradueix en una ingesta descontrolada d'aliments que es compensa amb conductes com els vòmits que poden danyar la salut.

Home desesperat

La investigació

En el present estudi, els investigadors van reunir un grup de 153 persones a començaments d'abril, dues setmanes després que s'imposés el confinament en el Regne Unit, perquè participessin en un qüestionari. Havien de ser majors de 16 anys i haver patit un trastorn alimentari, encara que ja estiguessin recuperats.

Dels participants, el 93,8% eren dones. En total, el 62% va reconèixer que patia un trastorn alimentari. El 6,2% havia estat en recuperació durant menys de 3 mesos, el 6,2% entre 3 mesos i 1 any i el 25,6% durant més d'1 any. El qüestionari incloïa preguntes tancades i obertes sobre l'efecte social del confinament, l'ús d'Internet per part de l'enquestat, el seu comportament respecte a l'exercici i el menjar, i l'impacte general de la pandèmia en el seu trastorn.

L'anàlisi va demostrar que el 87% havia vist com els seus símptomes havien empitjorat, i un 30% va assegurar que era molt pitjor que abans. Els enquestats van assegurar que la pandèmia va tenir un efecte negatiu significatiu en el seu benestar psicològic: exercien menys control sobre les seves vides i se sentien més aïllats socialment. També van experimentar més pensaments negatius sobre el seu trastorn o i es van sentir menys avalats socialment.

Jove amb problemes alimentaris

Els investigadors creuen que els factors que van provocar aquesta situació van ser els canvis de les rutines, la incapacitat per accedir a tractaments de forma habitual, la disminució en el temps d'exercici físic i l'abús de la tecnologia. Alhora, asseguren que l'estudi demostra el valor del suport social per reduir l'estrès i ajudar en la recuperació per a aquest tipus de persones.

Tanmateix, apunten als debats i els fòrums que hi ha hagut sobre alimentació com un dels factors que els ha influït a l'hora de tenir pensaments negatius i demanen als experts que si es torna a repetir un confinament, tinguin en compte aquest tipus de pacients a l'hora de fer les campanyes sobre salut i difondre alimentació sobre la necessitat de portar uns hàbits de vida saludables.