No es tracta d'una novetat per si mateix perquè investigacions anteriors han suggerit que existeix un vincle entre la depressió i el consum de te. Però, ara, un nou estudi ha aprofundit encara més en aquest aspecte, que pot ser d'ajuda per a les persones de la tercera edat.

La depressió és comuna entre la gent gran, entre els quals a més, un 7% dels que superen els 60 anys estan diagnosticats amb un trastorn depressiu major. Per això, els estudis que es van realitzant per conèixer quines en són les causes són tan importants. Entre aquestes es troben la predisposició genètica, l'estat socioeconòmic i les relacions amb la família, les amistats i la comunitat en general.

Ara, un estudi realitzat per investigadors de la Universitat Nacional de Singapur i la Universitat Fudan de Xangai ha plantejat una altra possibilitat. I és que han trobat un vincle estadísticament significatiu entre el consum regular de te i els nivells més baixos de depressió en les persones grans.

Dona bevent

Tot i que els investigadors encara no han establert una relació causal entre el te i la salut mental, les seves troballes, que apareixen a la publicació BMC Geriatrics, mostren una forta correlació. En molts països, el te és una beguda popular entre les persones grans, i diversos investigadors han estat estudiant recentment els possibles efectes beneficiosos de la beguda.

Un estudi anterior de la Universitat Nacional de Singapur que va ser publicat fa uns mesos, va trobar que el te pot tenir propietats que ajuden les àrees del cervell a mantenir una funció cognitiva saludable. Així mateix, mostrava també que el te i els seus components poden produir efectes positius sobre l'estat d'ànim, la capacitat cognitiva, la salut cardiovascular, la prevenció del càncer i la mortalitat.

Tanmateix, no és fàcil definir el paper exacte del te en la prevenció de la depressió, especialment a causa del context social en el qual les persones sovint el consumeixen.

En el nou estudi realitzat per les entitats de Singapur i la Xina, es van fixar en aspectes com l'esmentat context social i altres com el gènere, l'educació, la residència, l'estat civil i la pensió. L'equip també va tenir en compte els hàbits d'estil de vida i els detalls de salut, com fumar, beure alcohol, les activitats diàries, el nivell de funció cognitiva i el grau de compromís social.

Una vegada que els investigadors van classificar cada persona en un dels quatre tipus de bevedors de te, segons la freqüència amb què prenien la beguda, van concloure que només els bevedors diaris constants –aquells que havien begut te gairebé cada dia des dels 60 anys– podrien veure la seva salut mental significativament beneficiada.

Servint et

Els científics van analitzar les dades de 13.000 persones que van participar en l'Enquesta Longitudinal de Longevitat Saludable Xina entre 2005 i 2014. I gràcies a ells van descobrir un vincle pràcticament universal entre el consum de te i els informes més baixos de depressió.

Altres factors que també semblaven reduir la depressió van ser viure en un entorn urbà, tenir una bona educació, estar casat, financerament sense problemes, amb millor salut i compromès socialment. Les dades també van suggerir que els beneficis del consum de te són més forts per als homes de 65 a 79 anys.

Els bevedors de te també van exhibir una funció cognitiva i física més gran i van estar més involucrats socialment. D'altra banda, també tenien més probabilitats de beure alcohol i fumar.