En els últims anys, els casos de nens i joves medicats per tractar trastorns d'ansietat s'ha incrementat de forma notable, a causa de l'increment d'aquesta patologia a edats cada vegada més primerenques. Tanmateix, aquest tipus de fàrmacs, que de vegades són necessaris per portar una vida de qualitat, causen efectes secundaris dels quals no sempre s'informa correctament.

Ansiolíticos

Recentment, el Diari de l'Acadèmia Nord-Americana de Psiquiatria Infantil i Adolescent ha publicat un estudi dut a terme en el Departament de Psiquiatria i Neurociència del Comportament de la Facultat de Medicina de la Universitat de Cincinnati, en el qual s'analitzen específicament els efectes secundaris que afecten els nens i adolescents tractats per trastorns d'ansietat i trastorn obsessiu compulsiu (TOC). Es tracta d'un dels primers estudis que examinen els efectes secundaris d'aquests medicaments en la joventut no enfocats exclusivament a l'aparició de pensaments suïcides o sobre les conseqüències de la interrupció de la medicació.

Tal com expliquen els experts, en les últimes dues dècades, els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina, coneguts com a ISRS –que augmenten els nivells de serotonina al cervell– i els inhibidors de la recaptació de serotonina-norepinefrina, coneguts com a IRSN –que bloquegen la reabsorció dels neurotransmissors serotonina i noradrenalina al cervell–, que s'han convertit en els tractaments de medicació estàndard per a pacients pediàtrics amb aquestes patologies. Els científics volien analitzar els efectes secundaris comunament associats a pacients pediàtrics tractats amb aquests fàrmacs, que inclouen agitació, nàusees, dolor abdominal, insomni, mal de cap i fatiga.

L'estudi

Per dur-lo a terme han realitzat una revisió d'articles acadèmics utilitzant eines estadístiques conegudes com a models jeràrquics bayesians, que permeten combinar els resultats de diferents estudis tenint en compte les variacions entre els pacients i aquests estudis.

De 18 assajos, que van incloure més de 2.500 pacients medicats i després comparats amb pacients que van prendre un placebo, els ISRS van produir més efectes secundaris; i entre els símptomes més destacats, l'agitació va ser el més comú.

Jove

També es pot destacar que tant els ISRS com els IRSN no es van associar amb pensaments suïcides, sinó que aquesta tendència té a veure més amb l'ansietat o el TOC que pateix el pacient que amb els efectes secundaris del fàrmac. Per als experts que han participat en l'estudi, els resultats són importants perquè els permet comprovar quin tipus de fàrmac és millor i té menys efectes adversos en la vida del pacient. En aquest cas, i una vegada revisats tots els estudis, els experts de la Universitat de Cincinnati aposten pels ISRS (els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina) com una millor opció en comparació amb els IRSN per tractar els trastorns derivats de l'ansietat en nens i joves.