La doctora Montse Folch, reconeguda i prestigiosa experta en dietètica i nutrició, diu que, de mitjana, ens hem engreixat entre tres i cinc quilos durant les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis. Per arreglar-ho de manera fàcil, ràpida, econòmica i saludable ens dona la recepta d'un excel·lent caldo depuratiu per perdre aquests quilets de més i eliminar les toxines acumulades durant les festes. Montse Folch explica la recepta i com s'ha de prendre el brou en aquest vídeo:

 

El mes de gener és ideal per començar a perdre pes. Així evitarem les presses d'última hora quan comenci a arribar el bon temps de la primavera. Aquest any, "les festes han sigut més ansioses pel tema de la covid i, en general, tots hem menjat una mica més del que ja és habitual per Nadal", explica la Montse Folch. En aquesta època, "molts tenen el fetge saturat per l'excés de greixos, sal i dolços de les últimes setmanes".

La recepta del caldo depuratiu per perdre pes i eliminar toxines

Per fer el caldo depuratiu "només necessitem tres ingredients: api, ceba i julivert! Les cebes porten molta quantitat de potassi, calci i sodi. Justament el potassi és molt depuratiu", explica la doctora Folch. El julivert porta molt ferro i calci (molt interessant per a les dones i, en general, per tothom". L'api és de la família del fenoll, del julivert, de la pastanaga i dels naps i "té propietats diürètiques, remineralitzants i depuratives", subratlla la Montse Folch.

Les quantitats de cada ingredient dependran una mica del gust de cadascú però, en general, "aconsellem posar-hi mitja mata d'api, entre dues i quatre cebes (depenent de la mida i de si ens agraden més o menys) i un manat de julivert. Començarem rentant bé l'api, les cebes i el julivert. Després, les tallem a trossos i ho fem bullir durant mitja hora en dos litres d'aigua. D'aquesta manera, aconseguirem que "tots els minerals d'aquests productes hagin passat cap al caldo", explica la prestigiosa dietista i nutricionista.

 

Montse Folch / Foto: Consulta de la doctora Folch

La prestigiosa doctora Montse Folch ens dona la recepta d'un caldo depuratiu per perdre pes sense patir / Foto: Consulta de la doctora Folch

Com i quan s'ha de prendre el caldo?

Posant dos litres d'aigua a bullir ens quedarà un litre i mig de caldo perquè una quarta part del líquid s'evaporarà durant l'ebullició. Doncs bé, amb aquest litre i mig ens podrem prendre sis gots de caldo. L'ideal és prendre'n dos gots abans de dinar, dos abans de sopar i els altres dos els podem repartir d'aquesta manera: un got a mig matí i l'altre, a mitja tarda. Per cert, els dos gots que ens prendrem abans de dinar i de sopar també ens trauran la gana i ens ajudaran a menjar menys.

"Això ho podeu fer cada dia si voleu i també tenim l'opció de prendre'ns només el brou o la de posar-lo en un plat de sopa amb trossets d'api, ceba i julivert i prendre'ns-el com un primer plat. També hi podem afegir llimona just en el moment que ens el vulguem prendre", diu Montse Folch. Això sí, la doctora Folch recomana no posar-hi ni un gram de sal. "Hi ha qui se'n posa una miqueta però tindrà un efecte més diürètic (eliminarem més líquid) si no hi posem gens de sal". 

Quants quilos perdrem en un mes?

"Si prenem aquest caldo depuratiu durant un mes i aprofitem per fer una mica de dieta que, en aquest cas, simplement consisteix en no abusar de res en general o en eliminar els greixos, dolços, sal i alcohol del sopar, perdrem tres quilos tranquil·lament. Els dos primers quilos seran d'aigua i la resta, de greix", assegura la doctora Folch.

Contraindicacions

"Haurem d'anar en compte si tenim la pressió arterial baixa perquè el caldo depuratiu ens la podria fer baixar massa. Això pot passar perquè el potassi ens farà orinar més de l'habitual", adverteix la doctora Folch.