Amb el pas del temps, les parelles que tenen relacions llargues poden passar tota mena d'etapes en el que al sexe es refereix, amb major o menor intensitat i desig. No és una cosa estranya que quan un dels dos passa una fase més complicada personalment o una depressió, la vida sexual es ressenti. També pot succeir amb l'arribada dels fills quan és el cas o amb el pas dels anys.

Però així i tot, una cosa és passar una etapa transitòria i una altra portar una relació en la qual el sexe és una mera anècdota. Existeixen parelles que no mantenen relacions i asseguren tenir una convivència positiva, perquè el sexe s'ha convertit en un element que ha anat perdent importància davant altres qüestions. Però el cert, és que no deixa de ser un menys en qualsevol relació estable.

Paraja a la dutxa Unsplash

Parella a la dutxa

Així que totes les parelles que faci un temps que estan juntes s'haurien de fer la següent pregunta: Quin paper exerceix el sexe en la nostra relació? Perquè si la dimensió sexual no forma part de la vida en parella sempre que no existeixi un problema important que ho impedeixi, és perquè alguna cosa està fallant.

La sexualitat no deixa de ser, entre altres coses, una manera de comunicar-se i de dir a l'altra persona el que se sent per ella. El fet que a més produeixi plaer sensorial el converteix a més en una font de satisfacció que pot ajudar molt la vida en parella. Alguns creuen que l'edat és un factor determinant i que amb el temps el sexe deixa de cobrar importància, però el cert és que no és així. De fet, existeixen moltes parelles joves que van al sexòleg passen llargues temporades sense mantenir relacions sexuals per inapetència, per estrès o per altres circumstàncies.

Un dels factors principals a l'hora de tenir una vida sexual activa en les relacions llargues és el desig. Perquè una trobada sigui satisfactòria per a ambdós prèviament ha d'existir una necessitat física, que es tradueix en les ganes de tenir una trobada sexual amb una altre persona. La falta de desig per part d'un dels membres de la parella genera molts dubtes amb el pas del temps i acaba afectant la relació.

Per evitar això, els millors consells dos. En primer lloc, tenir clar que des del principi cal cuidar la sensualitat i l'erotisme en la parella, mantenir la dimensió sexual present i alimentar-lo compartint els desitjos de cada un i les ganes de provar maneres noves de practicar la sexualitat amb l'acord d'ambdós. Si aquesta part de la sexualitat és apartada, hi haurà problemes en el futur.

Parella petó

Parella fent-se un petó

El segon consell és buscar l'ajuda d'un professional quan es presentin les dificultats. Qualsevol disfunció o problema psicològic que tingui a veure amb l'esfera sexual pot ser susceptible de tractar-se. Fins i tot en els casos en els quals hi hagi algun tipus d'impossibilitat per mantenir una relació completa, es poden explorar altres camins. De vegades s'anteposa una certa por i la inseguretat que acaba provocant una fallida en la relació.

Finalment també cal tenir clar que cal ser realista. Les relacions de parella llargues i estables no viuen la sexualitat de la mateixa manera al principi quan un s'acaba de conèixer que quan s'emporten diversos anys de convivència a l'esquena. Tenir clar aquest punt és important per no generar frustració. Però que sigui diferent no vol dir que sigui pitjor. La freqüència, per posar un exemple, no està establerta per endavant, cada parella s'ha de buscar la que la satisfaci. L'important és no haver de respondre a clixés sinó buscar un model propi.