Una de les característiques que caracteritza la Covid-19 és que causa en alguns casos inflamació severa a tot el cos, causant estralls no només en el sistema respiratori, sinó també al cor, el cervell i els ronyons, entre altres òrgans essencials. Efectes que es poden mantenir en el temps. Però ara, una altra investigació apunta que el virus augmenta el risc en aquelles persones que el pateixen de patir diabetis.

Es tracta de dos estudis. El primer, de títol SARS-CoV-2 infection indueixes beta cell transdifferentiation (La infecció per SARS-CoV-2 indueix la transdiferenciació de cèl·lules beta) i el segon, SARS-CoV-2 infects human pancreatic β cells and elicits β cell impairment (El SARS-CoV-2 infecta a les cèl·lules β pancreàtiques humanes i provoca deteriorament de les cèl·lules β) recolzats pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) als Estats Units i disponibles a la revista Cell Metabolism, que confirmen que "el SARS-CoV-2 pot atacar i fer malbé les cèl·lules productores d'insulina del cos".

Això, com a resultat, pot provocar diabetis. Però no són només aquests dos estudis. Les noves troballes es produeixen mesos després que les dades publicades a l'informe Proportion of newly diagnosed diabetis in Covid-19 patients: A systematic review and meta-analysis (Proporció de diabetis acabada de diagnosticar en pacients amb Covid-19: una revisió sistemàtica i una metanàlisi) a la revista Diabetes, Obesity, and Metabolism: A Journal of Pharmacology and Therapeutics, que també van trobar un vincle entre les infeccions per Covid-19 i els nous casos de diabetis.

Aquests treballs posen de manifest la necessitat de continuar investigant les conseqüències que té a mitjà i llarg termini per a la salut el fet d'haver patit aquesta malaltia, fins i tot en aquelles persones que ho hagin fet de forma lleu.

"La gent necessita pensar més en termes de les possibles conseqüències d'infectar-se per a la salut a llarg termini", assegura el Dr. William Schaffner, especialista en malalties infeccioses i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vanderbilt. "Ara, les dades són molt més segures en relació amb aquest virus pot provocar danys en diferents òrgans i causar danys". La investigació encara està en curs per solidificar més aquest vincle entre les infeccions per Covid-19 i els nous diagnòstics de diabetis, però tot apunta que hi pot haver una relació clara.

Els estudis sobre la Covid i la diabetis obren moltes portes a obtenir certeses científiques

Els dos nous estudis publicats a Cell Metabolism, van analitzar més profundament la connexió entre Covid-19 i la diabetis, aquesta vegada des de l'interior del cos. Els estudis de laboratori van trobar que el virus SARS-CoV-2 era capaç no només d'infectar cèl·lules beta humanes, sinó que també podia replicar-se dins d'elles, la qual cosa li permetia envair altres cèl·lules també. Aquestes cèl·lules beta són importants, són responsables de secretar insulina, i en la diabetis tipus 1, són aquestes cèl·lules beta les que no secreten prou insulina perquè la utilitzi el cos. Partint d'aquesta informació, ambdós estudis van trobar i van confirmar la infecció de les cèl·lules beta pancreàtiques en mostres d'autòpsies de persones que van morir per Covid-19, i un dels estudis suggereix que el SARS-CoV-2 pot infectar preferentment a aquesta insulina.

Però això no és tot. La nova investigació també va trobar que les infeccions per coronavirus podrien canviar grups de cèl·lules conegudes com a illots al pàncrees, que contenen les cèl·lules beta. Específicament, ambdós equips d'investigadors van trobar que el teixit de l'illot pancreàtic mostrava una producció i alliberament reduïts d'insulina després d'una infecció per coronavirus i, de vegades, la infecció també conduïa a la mort d'algunes cèl·lules beta. Fins i tot es va descobrir que algunes cèl·lules beta restants passen per una transdiferenciació o reprogramació en la qual comencen a produir menys insulina i més glucagó (una altra hormona que controla els nivells de glucosa), una cosa que, tot i que encara no s'ha confirmat, podria empitjorar la deficiència d'insulina i elevar els nivells de glucosa en sang.