Sopar tard pot provocar augment de pes i nivells alts de sucre a la sang, independentment de les calories que s'ingereixin. Una dada molt aclaridora: sopar a les 10 de la nit en lloc d'a les sis, hora normal de sopar a molts països de la Unió Europea, afecta la glucosa a la sang i la capacitat de cremar greix per part del nostre organisme.

Així ho demostra un estudi dut a terme per experts de la Universitat Johns Hopkins que ha conclòs que les persones que van sopar tard tenien uns nivells de sucre de gairebé un 20 per cent més alts i la crema de greix es va reduir en un 10 per cent, en comparació amb els que van sopar abans. La investigació ha estat publicada en el Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism de la Endocrine Society.

Sopar tardía

La investigació

 

Hi van participar 20 voluntaris sans (10 homes i 10 dones) per descobrir com els seus cossos metabolitzaven el sopar a les deu de la nit. en lloc de les sis de la tarda. Tots els participants de l'estudi se'n van anar a dormir a la mateixa hora: a les onze. Mitjançant registres d'activitat, van prendre mostres de sang, es van sotmetre a estudis de son i escanejos de greix corporal, i van prendre aliments que contenien marcadors no radioactius per mesurar el metabolisme dels greixos. Tots aquests marcadors van confirmar que les persones que sopaven més tard veien alterat el seu metabolisme.

A més, els experts creuen que els efectes que han vist en voluntaris sans podrien ser més pronunciats en persones amb obesitat o diabetis, que ja tenen un metabolisme de la glucosa més complicat. Una de les parts més interessants d'aquest estudi és que els investigadors van descobrir que no tots reaccionen als àpats tardans de la mateixa manera. Les persones que són noctàmbules no es van veure tan afectats pel canvi d'hora al seu àpat.

Per tant, els científics creuen existeixen raons biològiques que expliquen com la sincronització dels aliments pot afectar la forma en què el seu cos tracta calories que ingereix. L'estudi serveix de recordatori d'un fet important: seguir una sèrie d'hàbits alimentaris que abordin no només factors tradicionals com el contingut i la mida dels àpats, sinó també l'horari, pot influir en el risc de malalties cròniques com la diabetis i les malalties cardíaques en el futur.

Sopar sa

En molts casos, el sopar és, de molt, el l'àpat més calòric del dia per als adults que a causa de les càrregues laborals i personals, solen esmorzar i menjar més de pressa i en menor quantitat. Per això, els experts recomanen prendre aliments rics en proteïnes, com un iogurt grec amb nous al final de la tarda perquè es redueixi una mica la gana i si s'ha de menjar més tard del previst, es pugui fer en menor quantitat.

Per al sopar, és millor prendre alguna cosa de verdura amb una porció petita de proteïnes, com a pollastre, ous o fins i tot llet. D'aquesta forma, si no hi ha més remei, almenys prendrem un sopar més lleuger.