Quan apareix un bony al pit el primer pensament que passa pel cap és l'aparició d'un càncer, però no sempre és el cas. Pot deure's a quistos, fibroadenomes o altres patologies més desconegudes, com és el cas del papil·loma intraductal.

Un papil·loma intraductal és un tumor petit i benigne que es forma en un conducte lacti de la mama i està format per glàndules i teixit fibrós i vasos sanguinis. Generalment, apareix amb més freqüència en les dones d'entre 35 i 55 anys, però no existeix cap factor de risc específic que pugui explicar el seu creixement.

Pit nu

Pit nu

Quan aquest tipus de tumor creix als grans conductes lactis, es denomina papil·loma intraductal solitari. Es manifesta generalment com un petit bony a prop del mugró i pot causar secreció o de vegades sagnat i no està associat a un major risc de càncer de mama. Tanmateix, quan apareix als conductes més allunyats del mugró, sí que presenta un risc més important de desenvolupar un càncer de mama. En aquest cas són més petits, es denominen papil·lomes múltiples i es manifesten com a grups de petits tumors. Són més complicats perquè els experts els relacionen amb una afecció precancerosa dels pits anomenada hiperplàsia atípica.

Els símptomes del papil·loma intraductal són molt similars als d'altres tipus de tumors de mama. A més de l'engrandiment del pit i la secreció del mugró, de vegades es presenta dolor o malestar dels pits. Encara que el signe més característic és l'aparició del bony, a prop del mugró i sol tenir una mida d'1 a 2 centímetres d'ample, però també pot ser més gran. De fet, la mida del bony depèn de la mida del conducte on creix i fins i tot de vegades no és ni tan sols perceptible.

Una vegada que la dona ho detecta, ha d'anar al metge per fer una revisió. Generalment es recomana una ecografia de mama. També es poden realitzar proves addicionals, com una biòpsia de mama per descartar càncer. En aquests casos, s'insereix una agulla fina en el teixit mamari i s'extreuen algunes cèl·lules per analitzar-ho.

Si existeix secreció del mugró, és possible que es realitzi un examen microscòpic per buscar cèl·lules canceroses. El ductograma, d'altra banda, és un tipus de radiografia que ajuda a determinar la causa subjacent de la secreció del mugró. Es realitza injectant un contrast als conductes mamaris perquè el metge pugui veure'ls a les radiografies amb més facilitat.

Dona nua d'esquena

Dona nua d'esquena

El tractament estàndard per a aquesta afecció consisteix en una cirurgia per extirpar el papil·loma i la part afectada del conducte mamari. En general, la cirurgia es realitza amb anestèsia general, però només queda una petita ferida de la incisió, generalment a prop del seu mugró. En el cas que existeixin cèl·lules canceroses, es pot realitzar un tractament addicional.

El pronòstic per a les persones amb aquesta patologia sol ser bo una vegada que s'extirpa quirúrgicament. Si es tenen múltiples papil·lomes i s'és menor de 35 anys, hi pot haver més risc. El major inconvenient és que no existeix una manera específica de prevenir-lo, només realitzar una detecció primerenca si es va al ginecòleg amb regularitat per fer-se proves a les mames.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat