Existeixen moltes afeccions de la pell que afecten un percentatge considerable de la població. Per exemple, la dermatitis atòpica, que afecta el 20% de la població pediàtrica i el 8% de l'adulta; la xerosi o sequedat de la pell, que n'afecta 7 de cada 10 majors de 75 anys; o la psoriasi, problema que pateix el 2% dels espanyols, i altres de considerades poc freqüents, com la ictiosi, una malaltia genètica amb uns 300-500 casos a Espanya.

En un recent webinar del Consell General d'Infermeria anomenat "Barrera cutània i afeccions de la pell", Yolanda Roldán Merino, de la Clínica Dermatològica Internacional, i el dermatòleg Álvaro González Cantero, de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal, i del Grup Pedro Jaén han destacat que aquest tipus de problemes són molt habituals, tant que s'estima que més de la meitat de la població tindrà alguna afecció de la pell en algun moment, podent arribar a tenir un greu impacte en la seva qualitat de vida.

En la seva intervenció, el dermatòleg Álvaro González Cantero va explicar la importància de la barrera cutània en el manteniment de la nostra salut en protegir-nos, per exemple, d'agressions externes com poden ser virus i bacteris. La seva alteració o deteriorament, associada a determinats problemes de la pell, pot permetre el pas d'agents nocius i comprometre, per tant, la nostra salut. La inflamació, l'enrogiment, la picor, la pruïja i les escames són alguns dels símptomes que poden derivar-se de l'alteració de la barrera cutània.

Segons Yolanda Roldán, "la clau és la hidratació, tanmateix, el maneig no és igual per a tots els pacients. És important que utilitzem en cada cas, depenent del problema que es presenti, el tractament més adequat, així com productes d'higiene, locions o protectors solars que corresponguin".

MàLa hidratació és clau per a la pell independentment de la malaltia que es pateixi

Com a exemple d'aquestes diferències en les cures, afegeix, "mentre en els pacients amb dermatitis atòpica es recomanen banys curts d'aigua temperada, en la ictiosi es recorre a banys més llargs que permetin retirar les escames que s'acumulen a la pell d'aquests pacients".

En el webinar també es va destacar que l'últim any s'ha assistit a un increment de problemes relacionats amb la barrera cutània a causa de l'ús continuat de màscares i gels hidroalcohòlics. D'una part, això ha afectat la població general, però s'ha vist més agreujat en aquells que ja tenen un problema de base com la dermatitis atòpica.

Els experts van afirmar que els dermocosmètics juguen un paper rellevant, especialment en aquelles situacions com la dermatitis atòpica, la psoriasi, ictiosi, etc. en les quals la barrera cutània és compromesa. La seva formulació, a més d'incloure fórmules d'alta tolerància i sense perfum, associa actius com les caramides i sistemes de difusió progressiva, permet millorar la qualitat de la pell i ser un complement perfecte als tractaments farmacològics, ajudant a millorar la qualitat de vida dels pacients.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat