Les persones més grans ja estan, pràcticament, el 100% vacunades. Davant aquesta situació, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, s'ha mostrat partidari d'obrir la vacunació a la població general, és a dir, que no hi hagi franges d'edat com s'ha fet fins ara. 

També ha argumentat la proposta en el seu compte de Twitter amb el fet que Catalunya es troba a les portes de l'estiu i es preveu que hi hagi una major mobilitat, per la qual cosa un increment de la interacció social, especialment, entre els joves.

Test coronavirus joves  EFEUn grup de sanitaris efectua tests PCR a joves / EFE 

Un quart de la població amb la pauta completa

A Espanya un quart de la població vacunal ja ha rebut la pauta completa, ja que hi ha tractaments com el de Pfizer, Moderna i AstraZeneca que requereixen dues dosis, mentre que la de Janssen és d'una. A més, un 47,4% de la societat ha estat inoculada una vegada, segons les darreres dades publicades pel ministeri de Sanitat. En total, s'han administrat 28.752.570 dosis, de les quals 19.038.135 han rebut una primera dosi i 10.257.209  la pauta completa.

D'altra banda, el 100,0% dels majors de 80 anys ja han estat vacunats; el  97,6%, dels més grans de 70 també, així com el 90,3% dels que tenen més de 60. Per la seva part, el 69,8% dels que tenen més de 50 anys també han rebut mínim una dosi. A més, aquesta setmana s'ha obert la franja dels que tenen entre 45 i 49 anys i, de moment, ja han estat inoculats un 15,5%. 

La següent franja que es preveu obrir és dels que tenen entre 40 i 45. En aquest sentit, la dècada dels quaranta és la més poblada a Espanya que arriben els 7,8 milions d'habitants, dels quals 1,3 resideixen a Catalunya. Per això, es va decidir aprovar la vacuna de Janssen per aquest grup amb la voluntat d'agilitzar la campanya.

Ara, la discussió és què passa amb les persones que tenen menys de 39 anys, ja que està sobre la taula poder obrir la vacunació general i no fer-ho per franges com s'ha fet fins ara.

És en aquest context que Padrós ha defensat la necessitat d'obrir la vacunació general, sense una distribució per franges d'edat, una metodologia per la qual han apostat altres països com França. 

padrós

Precisament, sobre això li van preguntar ahir els periodistes al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va oferir una roda de premsa sobre l'evolució de la campanya de vacunació. El nou titular d'aquesta cartera no va contestar amb claredat sobre quines seria l'estratègia a prosseguir un cop s'hagi inoculat bona part de les persones de la dècada dels 40 anys. Malgrat això, Argimon va indicar que, segurament, haurien de seguir per franges, ja que organitzativament no tenen la infraestructura per fer una vacunació general. 

 

Imatge principal: Una dona entre la franja d'edat dels 45 als 49 anys / Europa Press