El doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, s'ha mostrat contrari a la implementació del consentiment informat per tal que els menors de 60 que ja duen una dosi d'AstraZeneca puguin decidir quina vacuna posar-se com a segona dosi. El govern d'Espanya va presentar aquesta opció en el Consell Interterritorial de Sanitat celebrat dimecres passat i ahir el Comitè de Bioètica la va validar.

D'aquesta manera, els menors de 60 anys a qui van posar la primera dosi d'AtraZeneca abans del canvi del criteri de vacunació (ara Espanya només administra aquesta vacuna a majors de 60), podran decidir entre posar-se una segona dosi d'AstraZenaca o de Pfizer, la vacuna recomanada pel l'executiuespanyol.

AstraZeneca+Pfizer: una decisió polèmica

El fet de donar aquesta opció a la població respon a la polèmica que va generar la decisió d'inocular Pfizer als menors de 60 anys. Aquest anunci va ser rebut amb incomoditat per algunes comunitats, entre les quals s'inclou Catalunya. Amb anterioritat a la decisió, el Col·legi de Metges de Barcelona s'havia mostrat favorable a administrar les dues dosis d'AstraZeneca, tal com recomana l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en angles).

Ara, en un tuit, el doctor Padrós ha rebutjat la decisió del Comitè de Bioètica i ha mostrat la seva incomprensió per la decisió de l'organisme de "donar cobertura a l'actitud defensiva de la Moncloa i el ministeri de Sanitat". Una postura que, segons ha destacat, va contra les recomanacions de l'EMA, el màxim organisme europeu en autorització i avaluació de medicaments. 

"No vull alimentar polèmiques que confonguin més a la població. Però, opino que el Comitè de Bioètica d'Espanya s'ha avingut a donar cobertura a la incomprensible actitud defensiva de la Moncloa i el ministeri de Sanitat, contrària a l'opinió de l'EMA i dels experts i de l'evidència", ha escrit.

TUIT Jaume Padros

Jaume Padrós / Twitter 

Consentiment informat

Ahir el Comitè de Bioètica va avalar l'aplicació del consentiment informat pel que fa a la segona dosi de les vacunes d'AstraZeneca. Les persones que vulguin rebre dues dosis del mateix vaccí i rebutjar així la recomanació de l'executiu espanyol de rebre'n una de Pfizer hauran d'expressar per escrit la seva negativa

Malgrat oferit aquesta opció, la ministra Carolina Darias va remarcar en roda de premsa que Pfizer és l'opció recomanada per Sanitat és la d'administrar Pfizer. Així mateix va subratllar que diversos països de la Unió Europea utilitzen la pauta mixta de vacunació en aquests casos "excepcionals". 

 

 

 

 

Imatge principal, el doctor Jaume Padrós durant una entrevista per ElNacional.cat / Sergi Alcàzar