Els menors de 60 anys que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca i no vulguin la segona de Pfizer han de signar un protocol de consentiment informat. En aquest, s'ha de mostrar el seu rebuig a rebre una vacuna diferent i la seva petició expressa de repetir amb aquesta, de manera que es manifesti que es coneixen els riscos que això comporta.

Així ho ha avalat el Comitè de Bioètica d'Espanya (CBE) en resposta a la consulta que li va remetre el passat dimecres el ministeri de Sanitat per conèixer la seva opinió sobre si és correcte, des del punt de vista ètic, completar la pauta a aquests pacients amb el sèrum anglosaxó i, en aquest cas, si havia de ser sota consentiment informat.

D'aquesta manera, Sanitat ha incorporat una nota a la setena actualització de l'estratègia de vacunació amb aquesta possibilitat i un annex amb una proposta del formulari que hauran de completar.

Un informe no vinculant

Val a dir que l'informe no és vinculant, atès que no es tracta d'un òrgan decisori, sinó un òrgan independent merament consultiu. 

En el text, es recorda la notificació a les últimes setmanes d'alguns casos de trombosi de grans vasos sanguinis, a nivell cerebral i abdominal (síndrome de trombosi amb trombocitopènia) que, "si bé són molt infreqüents, també es consideren greus" i que "semblen incrementar-se a mesura que disminueix l'edat".

Dos milions de ciutadans

Va ser per això que el passat 8 d'abril Espanya va desaconsellar Vaxzevria (nom comercial d'AstraZeneca) per als menors de 60 anys, la qual cosa va deixar als llimbs les segones dosis dels gairebé dos milions de ciutadans que van rebre des de febrer una primera injecció d'aquest preparat.

Després d'ampliar per a aquest grup l'interval entre dosis de 12 a 16 setmanes mentre es recopilava més evidència científica sobre l'eficàcia i seguretat d'administrar una pauta heteròloga, la Comissió de Salut Pública va decidir dimarts passat que se'ls punxés una segona injecció de Pfizer.

"El sèrum no pot ser a demanda dels individus"

El CBE ha argumentat la validació de l'informe dient que l'actual context de la pandèmia, "en què encara no disposem de dosis de vacunes" per vacunar tota la població, el sèrum a administrar no pot ser a demanda o elecció dels individus, "sota pena de soscavar els principis i valors ètics i legals que regeixen l'Estratègia de vacunació contra la Covid-19".

Per tant, amb totes aquestes dades, els pacients majoritàriament treballadors essencials per sota dels 55 anys, hauran de decidir si completen la pauta amb Pfizer o, per contra, s'hi neguen i, en aquest cas, hauran de signar de forma obligada el consentiment informat.  

Com ha de ser el consentiment?

Els interessats hauran d'expressar per escrit aquesta negativa, que quedaria registrada de la següent manera:

"Com vostè ha expressat el seu rebuig a vacunar amb Comirnaty, de Pfizer / BioNTech, en la segona dosi, i per evitar els riscos que per a la seva salut i la salut de la col·lectivitat tindria no completar les dues dosis de vacuna que estan pautades, i conforme al que disposa l'article 2 de la Llei 41/2002, l'apartat 4 estableix que la negativa al tractament pel pacient o usuari constarà per escrit". 

A més d'aquest rebuig a rebre un fàrmac diferent del d'AstraZeneca, el pacient ha d'expressar la seva "petició de ser vacunat amb una segona dosi de Vaxzevria", manifestant, a més, "ser coneixedor de l'infreqüent risc de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia". 

Aquesta opció hauria de venir suportada, com a garantia, per un consentiment que acrediti, fonamentalment, que l'individu rebutja, sense que s'exigeixi explicar o argumentar les raons, ser vacunat amb segona dosi de la vacuna d'ARN i que només acceptaria que li administressin la segona dosi amb el fàrmac d'AstraZeneca, coneixent i acceptant el risc de la síndrome. 

Una decisió que correspon a les autoritats públiques

El CBS considera, "des d'una perspectiva ètica-legal", que les decisions relacionades amb l'aplicació dels fàrmacs a cada grup de risc han de ser preses per les autoritats públiques, sota l'assessorament del grup d'Experts, la Ponència de Vacunes i la Comissió de Salut Pública, tenint en compte tant el nombre de dosis disponibles com l'evolució de la pandèmia. 

És per això que, la persona que demani la segona dosi d'AstraZeneca, ha d'assumir a títol personal els possibles riscos que aquesta comporta i deixar per escrit que és coneixedor d'aquests. 

 

 

 

Imatge principal, vacunació amb el fàrmac de Pfizer / EFE