L'anar i venir sobre què fer amb la segona dosi d'AstraZeneca ha acabat amb la paciència de la consellera en funcions de Salut, Alba Vergés. Ella mateixa ha afirmat que aquest dimecres va expressar el seu malestar en la reunió del Consejo davant dels altres responsables polítics i la ministra de Sanitat, Carolina Darias: "Ahir vaig dir-ho perquè ha sigut lamentable i això que he intentat no entrar en guerres ni batalles", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Per això, des de Salut no es farà cap pas endavant si no es tenen les validacions oficials: "He exigit tenir-ho per escrit, sobre el fet que la segona dosi ha de ser amb Pfizer. Perquè s'hauran de reservar i tot es retardarà. Els científics es posen les mans al cap amb el que diuen des de Sanitat". Així doncs, el govern de Pedro Sánchez proposa l'administració de la segona dosi amb Pfizer, tal com s'havia plantejat en la reunió de la comissió de Salut Pública als menors de 60 anys, davant la pressió de nou comunitats, entre elles Catalunya, que s'oposen a aquestes pautes.

Dures crítiques a Darias

Però la decisió encara penja d'un fil. D'una banda, s'obre la porta a donar l'opció a cada pacient que completi el tractament amb AstraZeneca si signen un consentiment informat. De l'altra, queda pendent saber si el Comitè de Bioètica valora que en una situació d'escassetat de vacunes, és ètic que les persones menors de 60 anys vacunades amb AstraZeneca puguin escollir la segona inoculació: "El ministeri ens ha portat a una odissea amb aquesta vacuna i molt perillosa. Amb missatges de desconfiança a la població, mentre que les autoritats europees estan dient que totes les vacunes són segures i les pautes s'han de seguir. Primer ens la limiten als 55 anys. Després de 60 en amunt, ens han fet patir. I ara aturant la segona dosi per fer un assaig clínic", reitera Vergés.

La consellera titlla de "guirigall absolut" la comunicació de Darias i conclou que "totes les vacunes són segures i la vacunació està funcionant". En aquest sentit, lloa la tasca dels professionals del Departament de Salut, sobretot "de moltes dones que ho estan organitzant" i percep que la ciutadania "està feliç perquè veu canvis molt importants".

Vergés, al nou Govern?

Amb aquest nou paradigma, l'altra qüestió és la seva continuïtat en el nou Govern: "No hi ha res parlat", sentencia. I sobre el fet de si li agradaria o no, tampoc ho matisa: "És complicat, ha estat una època intensa". 

Vergés també ha destacat el suport que ha rebut des de casa i la importància de la seva vida personal per prendre una decisió si arriba el moment de fer-ho: "Tinc un fill de 8 anys, és una edat molt maca i demanda molt. Realment també tens ganes de respondre a aquesta demanda. Els fills creixen molt ràpid i és una època que et perds i no pots recuperar".

Fotografia de portada: Alba Vergés atenent els mitjans de comunicació a Soses, el passat 19 de maig.