Oriol Mitjà ha tornat a fer servir Twitter per mostrar els seus pensaments sobre l'evolució de la pandèmia. "No n'aprenem", ha sentenciat l'epidemiòleg davant l'important increment de casos registrat durant les darreres setmanes. De fet, Catalunya ha registrat 5.000 contagis de Covid-19 durant els últims tres dies i és l'autonomia amb més contagis de l'Estat espanyol.

"No n'aprenem. Brots de Covid a tot arreu. També entre metges intel·ligents que coneixen el virus, però van a la discoteca sense test d'antigens. L’advertiment està escrit, però tot sembla inútil per a un món que només vol tornar a tota velocitat al lloc del qual hauríem de fugir", ha escrit Mitjà al seu compte de Twitter.

TUIT MITJÀ

Oriol Mitjà / Twitter

3 dies amb més de 5.000 casos

L'avenç de la pandèmia a Catalunya segueix augmentant a un ritme molt preocupant. L'edat mitjana dels nous contagiats segueix caient: si ahir era de 27,4 anys, avui s'ha reduït fins als 26 anys. De fet, entre els joves de 20 a 29 anys Catalunya registrava ahir una incidència acumulada de més de 1.000 casos. 

La incidència acumulada és un paràmetre que serveix per mesurar l'evolució de la pandèmia: mostra quants casos s'han diagnosticat en els darrers 14 dies sobre una població de 100.000 habitants. Una incidència acumulada de més de 250 situa una zona en risc molt alt per coronavirus. Catalunya en el seu conjunt registra divendres una incidència de 296,81 casos, segons les dades publicades pel ministeri de Sanitat.

Pel que fa a Espanya, les dades tampoc són bones. Divendres la incidència acumulada es va incrementar fins als 18 punts i aquesta se situa en els 152,82 casos. D'aquesta manera, l'Estat torna a situar-se en zona de risc alt per coronavirus.

3 milions de vacunats amb la pauta completa

A més, el risc de contagi gairebé s'ha duplicat en les darreres hores, passant de 282 a 438. Una situació similar a la que ha experimentat l'Rt que ha augmentat d’1,71 a 2,07. La dada positiva, però, és la vacunació: 3 milions de catalans ja tenen la pauta de vacunació completa. Es tracta d'un nou rècord que arriba en el que pot acabar sent la cinquena onada.

Amb tot, els CAP ja han alertat que es troben en una situació de "saturació important". Tot i que els casos són menys greus i el percentatge d'hospitalitzats en UCI no és com el de les altres onades que hem viscut, la pressió s'està concentrant en l'atenció primària.

 

Imatge principal, l'epidemiòleg Oriol Mitjà / ACN