Després de registrar un augment dels contagis entre els joves posterior a les festes de Sant Joan l'Executiu balear ha decidit iniciar un cribratge massiu entre la població jove, segons informa Menocar.info. Entre les incidències que motiven aquesta nova mesura s'inclou un brot detectat en un macrobotellon en el port, el qual ha provocat 34 casos

El cribratge es farà amb test d'antígens i començarà el pròxim dilluns, 5 de juliol. Les proves es dirigeixen a 3.500 persones d'entre 16 i 29 anys i s'organitzaran per franges d'edat: el dilluns els nascuts entre 2003 i 2005, el dimarts els del 2000-2002, el dimecres entre 1997 i 1999, dijous el nascut del 1994 al 1996 i divendres obert a tots els joves. 

Les autoritats sanitàries de l’illa han recomanat als joves que no estan vacunats encara evitar els contactes socials. La recomanació s'ha estès també als familiars d'aquests joves, ja que no estan exemptes de poder contagiar.

La variant Delta està aixecant molta preocupació a les autoritats de l'illa. Segons les dades acumulades des de fa dues setmanes el 40% dels positius a Menorca són de la variant Delta, una xifra que auguren que augmentarà. Aquesta variant es pot contagiar amb contactes extremadament breus: 15 segons serien suficient perquè una persona contagiï a una altra amb la variant Delta.

Tensió entre les franges més joves

L'evolució del coronavirus a Espanya continua elevant-se a un ritme vertiginósEl creixement és especialment important entre els joves: la franja entre els 12 i 29 anys suposa el gruix de nous contagis. És un problema que s'estén per tot l'Estat espanyol i que respon al fet que els joves no estan vacunats. Per una banda és una mostra de l'efectivitat de les vacunes, però per una altra és un gran risc que pot desembocar en una nova onada de la pandèmia. 

Per ara, la majoria de joves no compten ni tan sols amb la primera dosi. Només el 15,1% de les persones de 20 a 29 anys a Catalunya porten com a mínim una dosi de la vacuna i l'11,5% la pauta completa. Pel que fa a la franja de 12 a 19, la vacunació amb com a mínim una dosi és el 2,1% i tan sols l'1,1% de la població està completament vacunada.

Tot i això l'ocupació en els hospitals segueix sent baixa, de manera que l'increment constant de contagis no ha provocat per ara que es col·lapsi el sistema sanitari. Un sistema que actualment carrega no només amb els contagiats, sinó també amb les campanyes de vacunació. 

 

Imatge principal: Un grup de persones prenen el sol a una platja de Menorca / Efe