Els darrers dies els indicadors de Covid a Catalunya han mostrat el constant empitjorament de la situació epidemiològica al país. Tot i això, alguns indicadors donen un respir a la tensió constant de les darreres jornades: 3 milions de catalans ja tenen la pauta de vacunació completa. Es tracta d'un nou rècord que arriba en el que pot acabar sent la cinquena onada. 

Tot i les bones notícies cal recordar que és el tercer dia consecutiu amb més de 5.000 nous contagis​, unes xifres a les quals no s'arribava des del novembre del 2020. El risc de contagi gairebé s'ha duplicat en les darreres hores, passant de 282 a 438. Una situació similar a la que ha experimentat l'Rt que ha augmentat d’1,71 a 2,07. 

La mitjana d'edat ha tornat a caure respecte a la jornada anterior i se situa en 26 anys. El perfil cada cop més jove dels pacients per Covid és una xacra que s'estén per tot el territori de l'Estat espanyol. L'altra xifra alarmant és l'augment de la positivitat de les proves fetes, ara se situa en 10,90%. 

Vacunació constant 

La millor notícia del dia prové de la campanya de vacunació que segueix avançant amb pas ferm. Als 3 milions de catalans amb la pauta vacunació completa se li suma l'administració de 40.993 primeres dosis75.732 segones dosis. Si bé són xifres molt allunyades entre la primera i la segona dosi, segueix dins de les tendències dels darrers dies

Des del Departament de Salut fa temps que insisteixen a ressaltar la importància de la vacunació per esmorteir el cop que suposa l’augment de contagis. Salut vol posar totes les facilitats possibles per a vacunar-se i per això ha anunciat l’obertura de punts mòbils de vacunació. "Se situaran en els llocs on tenim més incidència, menys cobertura i on tenim els centres sanitaris més allunyats", va declarar en roda de premsa Camen Cabezas, secretària de Salut Pública.  

Calma tensa als hospitals

Malgrat l'augment de contagis, els hospitals mantenen un nombre d'ingressos per Covid estable. En les darreres hores s'ha donat d'alta a dues persones ingressades, però 5 pacients han entrat a l’UCI. Són dades que dia rere dia estan experimentant canvis mínims i, per tant, mostren com la pressió hospitalària no s'està disparant. Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a RAC1 no va descartar que aquesta tendència pugui empitjorar. El sector sanitari que es troba sota més pressió en l'actualitat és l'Atenció Primària.

Per altra banda, ens trobem en el segon dia consecutiu que no s'ha registrat cap mort per coronavirus als hospitals catalans. Una altra xifra que obre la porta a l'optimisme moderat. 

En el punt de mira internacional  

L’augment de contagis a Catalunya no ha passat desapercebut per a les institucions europees. La situació epidemiològica al país ha provocat que  passi a ser considerat d’alt risc pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), el qual ha actualitzat el mapa europeu sobre la situació del coronavirus.    

Mapa riesgo de contagio covid europa 1 07 21

Alemanya ha anunciat que a partir de demà inclourà Catalunya en la seva llista de zones de risc per coronavirus, d'acord amb l'Institut Robert Koch, l'organisme governamental encarregat del control de malalties infeccioses. Entre les altres zones de risc es troben Xipre, els comtats noruecs d'Agder i Rogaland, i la regió espanyola de Cantàbria. Anteriorment ja van incloure altres comunitats espanyoles com Andalusia, Navarra, Euskadi, La Rioja i Ceuta. 

 

Imatge principal: Una sanitària vacuna a una dona / ACN