En els últims 25 dies, més de 700.000 persones s'han infectat per covid a Catalunya i han hagut de fer aïllaments de 7 dies. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha participat aquest dimecres en la roda de premsa que fa el Departament cada setmana per conèixer l'evolució de la pandèmia. "700.000 persones són moltes i això fa que molts serveis no puguin funcionar de la manera que estem acostumats. Parlo de Salut, parlo d'Educació o d'altres serveis, com Pimec, que deia que una tercera part de les empreses havien hagut de tancar, o bé perquè tenien tot el personal amb covid o perquè el que no estava infectat no podia fer funcionar l'empresa", ha destacat. "Està afectant a tot arreu i a tots els àmbits".

Argimon ha reconegut que el focus ara és en l'Educació. En aquest sentit, ha destacat els canvis que hi ha hagut recentment. "El protocol es va lliurar diumenge al vespre, això dificulta la posada en marxa del dispositiu", ha constatat. "D'un positiu es passa a 5 (per confinar a la classe sencera)". D'aquesta manera, el conseller ha recordat que durant el primer trimestre no funcionava així i que l'increment d'aquesta sisena onada es va veure durant Nadal. "El canvi es fa per garantir la presencialitat" perquè, des d'aquest punt de vista "si confinéssim amb un positiu, més de 600.000 nens i nenes estarien confinats", ha dit. "Amb un problema de conciliació i problema complicat".  

El conseller ha destacat que, malgrat tot, s'han seguit fent proves. "Per Salut i Educació hauria estat més fàcil fer com a altres comunitats que és no fer res, però tampoc pensàvem que fos la millor opció". En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, també present durant la roda de premsa, ha destacat que, lligats a l'Educació s'han fet en farmàcies 160.522 tests entre el 10 i el 18 de gener i s'han detectat 9.309 positius. En l'Educació Infantil, que els tests els fa Salut, s'han fet 19.796 tests i s'han detectat més de 2.000 positius. En total, s'haurien detectat uns 11.500 casos, i la secretària ha volgut ressaltar precisament això: "Hem estat capaços de detectar els casos". 

Nova franja de vacunació oberta: persones dels 18 als 29 anys

Salut obre aquest dimecres la franja de vacunació per a les persones d'entre 18 i 29 anys. Això sí, hauran d'haver passat vuit mesos entre la segona dosi i aquesta dosi de reforç. De moment, es creu que podria beneficiar a unes 16.000 persones de col·lectius que van poder-se vacunar fa ja vuit mesos: personal de servei essencial, cuidadors o dependents. La notícia arriba tot just després que divendres passat el Departament obrís també la franja de 30 a 39 anys i que la Comissió de Salut Pública donés dijous llum verda a la vacunació per als majors de 18 anys. 

Per altra banda, com cada setmana, Cabezas ha recordat els riscs que tenen les persones no vacunades d'acabar a l'hospital o, fins i tot, a les UCI. En aquest sentit, els majors de 12 anys no vacunats tenen 2,5 més de possibilitats d'acabar hospitalitzades i un 4,9 d'ingressar a les UCI. Les majors de 50 anys, tenen més risc: 3,7 vegades i 8,1 respectivament. 

risc uci vacunes asalut

La dada important, però, la trobem en els majors de 70 anys no vacunats. I és que les persones que han decidit no administrar-se cap dosi de vacuna contra el coronavirus tenen 6,1 vegades més de risc d'acabar a l'hospital per coronavirus i 15,2 vegades més d'ingressar a les UCI.

El cost de la vacuna

El responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’ICS, Francesc López Seguí, també present durant la roda de premsa, ha volgut recordar els costos de les vacunes. I és que posar una vacuna costa gairebé 50 euros. 

el cost d'una vacuna

Tot i aquests costos, també s'han produït beneficis, ja que s'han vist reduïdes les hospitalitzacions, els ingressos a les UCI i també en la realització de PCR i TAR. S'han tingut en compte també, els morts i casos amb seqüeles que no s'han produït gràcies a la vacunació. 

 

Imatge principal: una persona es fa un test de detecció de covid / Efe