Salut obre aquest dimecres la franja de vacunació per a les persones d'entre 18 i 29 anys. Això sí, hauran d'haver passat vuit mesos entre la segona dosi i aquesta dosi de reforç. De moment, es creu que podria beneficiar unes 16.000 persones de col·lectius que van poder-se vacunar fa ja vuit mesos: personal de servei essencial, cuidadors o dependents. La notícia arriba tot just després que divendres passat el Departament obrís també la franja de 30 a 39 anys i que la Comissió de Salut Pública donés dijous llum verda a la vacunació per als més grans de 18 anys. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir el mateix divendres passat que les franges s'anirien obrint en funció dels grups d'edat. 

 

Durant la roda de premsa que fa Salut cada setmana per analitzar la situació de la pandèmia, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha aprofitat per fer quatre pinzellades sobre la situació del pla de vacunació. En aquest sentit, ha constatat que entre els dies 10 i 16 de gener s'han administrat 362.524 terceres dosis. En total, ja s'han posat 2.704.249 terceres dosis des que es van començar a administrar.

vacunes arribades

Situació del pla de vacunació / Captura Salut

Cabezas també ha volgut donar detalls sobre els percentatges de dosis administrades. En aquest sentit, s'han administrat 74.861 dosis de record a les persones d'entre 30 i 39 anys. Cal recordar, a més, que l'opció per rebre una tercera dosi en aquesta franja d'edat es va obrir tot just divendres passat. 

dades vacunacion franges

Situació del pla de vacunació / Captura Salut

Quant costa una dosi de la vacuna?

El responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’ICS, Francesc López Seguí, també present durant la roda de premsa, ha volgut recordar els costos de les vacunes. I és que posar una vacuna costa gairebé 50 euros. 

Tot i aquests costos, s'han produït beneficis, ja que s'han vist reduïdes les hospitalitzacions, els ingressos a les UCI i també en la realització de PCR i TAR. S'han tingut en compte, també, els morts i casos amb seqüeles que no s'han produït gràcies a la vacunació. 

el cost d'una vacuna

Els costos i beneficis de l'administració de vacunes / Captura Salut

 

Dades de la pandèmia

L'anunci d'obertura d'aquesta franja d'edat, compresa entre els 18 i 29 anys, arriba tot just després que aquest dimarts es registressin més de 47.000 nous contagis i aquest dimecres el mateix Departament n'hagués notificat més de 45.000.

El nombre d'ingressos, però, ha baixat respecte a les dades d'aquest dimarts. Salut n'ha notificat un total de 2.618 (54 menys que ahir). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 529 als 504. 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari administra una vacuna / Efe