"Hi havia descoordinació i deslleialtat". "Es traïen uns i altres per interessos electoralistes". El metge especialista en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, explica en una conversa amb la premsa alguns punts i idees sobre el coronaviurus, la gestió de la pandèmia i què hi ha darrere la figura, ara pública, d'Oriol Mitjà i que recull el llibre que tot just ha publicat A cor obert. De fet, amb aquestes paraules definia algunes reunions amb membres del govern i l'executiu en si.

Segons detallava ell mateix, el 8 d'abril de l'any passat va rebre un encàrrec per elaborar una estratègia per al desconfinament. "M'assabento que la consellera havia engegat un altre projecte, que hi havia un altre document. No accepto ni firmo la segona proposta. Torra diu que no signa fins que jo hi doni l'ok. Vergés intenta justificar per què s'han menystingut algunes propostes. L'excusa seva és que moltes d'aquestes propostes no tenien evidència científica. I aixequem acta, a partir d'aquell moment passo a l'oposició. Passo de ser el membre que està treballant al Govern a ser el membre que fiscalitza si es completen o no les tasques que el Govern va dir que estarien en marxa". Així, comenta que a partir del 21 d'abril ja no tenia vincle amb el Govern. "Vaig presenciar que era un grup —referint-se al Govern—, però que en realitat tenien interessos partidistes i no treballaven els uns amb els altres". D'aquesta manera, destaca que hi havia converses paral·leles. I afegeix que "vaig testimoniar traïcions d'ERC a Junts", deia, però assegurava al mateix temps que coneix persones que li han dit que també n'hi ha hagut per l'altra banda.

El paper de Salut

En aquesta mateixa línia política, Mitjà també considera "injustificable" el fet que hagués quedat buit el lloc de secretari de Salut Pública durant tants mesos. Cal recordar que abans de Josep Maria Argimon, hi havia Joan Guix, que va deixar el càrrec a finals de maig. Argimon no va ser nomenat fins el 18 de juliol

libro oriol mitja TUIT

A cor obert

Durant la conversa, també comenta que el Departament de Salut "ha rebutjat ajuda externa i ha acabat utilitzant el sistema d'atenció primària que fan servir per a tot. Els meus col·legues, els que no acabin al psiquiatre, acabaran retirats, estan cansats".

"Quan tens una emergència sanitària has de fer un programa vertical i això ho vaig dir a Aragonès, que cal reestructurar el personal i no pots confiar que el sistema que tens serà suficient per fer front a la pandèmia. S'hauria d'haver contractat gent de tot arreu". De fet, en una entrevista d'aquest dimarts a RAC1, Mitjà ja es va mostrar especialment crític amb el paper de Pere Aragonès i va lamentar que no escoltés les seves propostes i bloquegés "totes les iniciatives" que aportava. "Ell creia que si jo prenia un paper a Salut, usurpava les competències d'una conselleria del seu partit. Tenia un comportament passivoagressiu i, per molt que jo estigués capacitat, ell només pensava en el partit", va exposar durant l'entrevista.

El llibre, però, va més enllà de la política. "El llibre té un per què i el perquè és que si no fem una reflexió pausada del que ha passat no extraurem les lliçons per evitar que hi hagi futures epidèmies". Mitjà assegura que quan va tenir un moment a l'estiu per organitzar totes les seves notes va decidir-se a transformar-ho en una narrativa. Un llibre honest i sincer dividit en 7 parts i cites de La pesta, d'Albert Camus. D'aquesta manera, detallava que és una amant de la filosofia i també les similituds entre el coronavirus i el llibre de La pesta, on també arriba una epidèmia i les autoritats no fan gaire cas del metge que ho anunciava. 

Xarxes socials i exposició mediàtica

Un dels capítols del llibre de Mitjà està precisament dedicat a les xarxes socials i a l'exposició de la seva persona. "Dimarts vaig passar molts nervis", comentava en relació amb un parell d'entrevistes per diferents mitjans per presentar A cor obert"Em preparo les argumentacions que he de donar per no donar missatges confusos". Així, constata que les xarxes socials "han estat un mitjà que em permetia donar un missatge directe al ciutadà i evitava el filtre de passar pels mitjans". 

D'aquesta manera, exposa que és "intolerant amb l'insult, soluciono això blocant". Tot i això, diu que "la crítica respectuosa l'accepto i la responc moltes vegades". Tot i els insults, que de vegades s'amaguen a internet rere un rostre o un perfil anònim, Mitjà ressalta que hi ha hagut més missatges d'ànims que missatges destructors. 

Finalment, a la setena part i última del llibre, Mitjà també parla de les coses que s'han fet bé a Europa i al món i intenta donar una mirada al futur. "La part més important és com ens comparem en societat per al futur", constata. Així, també ha subratllat que és de vital importància la creació d'una escola de control d'infeccions. 

 

 

Imatge principal: El metge especialista en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà / ACN