El secretari general de l'ONU, António Guterres, va assenyalar aquest dilluns la pandèmia del coronavirus i la crisi climàtica com els grans desafiaments per al 2021 i va reclamar al món unitat per fer-los front.

En el seu missatge de final d'any, Guterres va assenyalar 2020 com "un any d'adversitats, tragèdies i llàgrimes", però va destacar que acaba amb "rajos d'esperança" en forma de solidaritat entre la gent, de treballadors de primera línia que ho donen tot, científics que desenvolupen vacunes en temps rècord i països que assumeixen nous compromisos contra el canvi climàtic.

Antonio Guterres efe

El secretari general de l'ONU, António Guterres / EFE

"Si treballem junts, en un esperit d'unitat i solidaritat, aquests rajos d'esperança poden arribar a tot el món. Aquesta és la lliçó d'aquest any tan difícil", va assenyalar el diplomàtic portuguès.

Unitat també amb el canvi climàtic

"Tant el canvi climàtic com la pandèmia de la Covid-19 són crisis que només podem abordar des de la unitat, com a part d'una transició cap a un futur inclusiu i sostenible," va insistir en un missatge en vídeo publicat aquest dilluns per Nacions Unides.

Guterres va apuntar que, de cara al 2021, l'"objectiu central" de l'organització és "construir una coalició mundial per a la neutralitat en emissions de carboni d'aquí al 2050".

2021, un any de "curació"

"Unim-nos per fer les paus entre nosaltres i amb la naturalesa, enfrontem la crisi climàtica, aturem la propagació de la Covid-19, i fem del 2021 un any de curació. Curació de l'impacte d'un virus mortal. Curació d'economies i societats trencades. Curació de les divisions. I comencem a guarir el nostre planeta", va demanar el cap de l'ONU.

Guterres ja havia avançat prèviament que el canvi climàtic serà la gran prioritat de Nacions Unides el proper any, sobretot amb la vista posada a impulsar una "veritable coalició per a la neutralitat del carboni" que permeti frenar l'escalfament del planeta abans que sigui massa tard.

Foto principal: Interior de la seu de l'ONU a Ginebra / Flickr

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat