Moltes persones veuen en la vacunació contra la verola del mico la solució a aquesta nova emergència sanitària, tal com l'ha qualificada l'OMS, tot i que cada cop hi ha més casos arreu del món i els vials disponibles són molt pocs. Ara, a més, des de la mateixa Organització Mundial de la Salut han volgut fer una crida a la calma, deixant ben clar que aquesta vacuna no és la "panacea" i que no servirà per resoldre la crisi generada per aquest tipus de verola. Ho ha advertit l'especialista de l'organisme en verola del mico, Rosamund Lewis, en roda de premsa. Per què s'ha mostrat tan prudent l'experta? Segons ella mateixa ha detallat, no existeix prou informació sobre l'evidència o l'eficàcia de la vacuna i els pocs estudis que existeixen són dels anys 80, quan estava demostrat que les vacunes contra la verola podria protegir en fins a un 80% contra la del mico: "Aquesta és tota la informació que tenim". 

La clau, reduir el nombre de parelles sexuals 

Per tot plegat, Lewis ha avançat que no es pot esperar que les vacunes previnguin la injecció al 100% i cal anar més enllà: "Ens hem trobat amb casos nous que ens demostren que la solució no pot ser únicament la vacuna", ha remarcat, demanant alhora que s'esperi fins que es produeixi la màxima resposta immunitària, ja que aquest no és immediat. Davant aquesta situació complexa, ha reiterat un dels missatges que s'ha anat repetint des de l'esclat dels primers casos de verola: la importància de reduir el nombre de parelles sexuals. 

Mentrestant, el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha lamentat que l'esmentat lent subministrament de la vacuna i les dades sobre la seva eficàcia són massa limitats, tot i que ha confirmat que n'estan començant arribar d'alguns països. Per això, s'ha mostrat preocupat per la possibilitat de reviure el que va passar amb la distribució dels vials durant la covid-19, on hi ha països amb una taxa de vacunació molt baixa mentre d'altres ja han posat tres o quatre dosis a bona part de la seva població. Per això, vol evitar que hi tornin a haver desigualtats i els països més pobres es tornin a quedar enrere. Per aconseguir-ho, ha assegurat que l'organisme que dirigeix s'ha posat en contacte amb els fabricants i també amb els països que estan disposats a compartir les dosis amb altres Estats.

7.500 casos de verola del mico en una setmana 

En aquest context, els casos de verola del mico van augmentar en un 20% la setmana passada en comparació amb l'anterior, una escalada ràpida dels casos. "Ja s'han notificat més de 35.000 casos, procedents de 92 països i territoris, amb 12 morts. La setmana passada es van notificar gairebé 7.500 casos, fet que suposa un augment del 20% respecte a l'anterior", segons Tedros Adhanom Ghebreyesus. Majoritàriament, ha confirmat, són casos d'Europa i Amèrica, reiterant que la població de més risc davant la malaltia és el d'homes que tenen sexe amb homes: "Els països han de dissenyar i oferir serveis d'informació adaptats a aquestes comunitats que protegeixin la seva salut, els seus drets humans i la dignitat".